
Reportaj RFI
Supraaglomerarea penitenciarelor: Mirajul celor 4 m² la Jilava (reportaj RFI)
_mg_9692-pano.jpg

La Jilava sunt celule de doar câțiva metri pătrați, în care stau și câte 21-22 de deținuți:
“În condiții normale ar fi trebuit să aibă 14 paturi. Gradul de aglomerare al Penitenciarului crește constant. Am fost nevoiți să introducem 18 paturi, iar zilele trecute încă 3 paturi”, precizează comisarul Dingă, șef de secție la Penitenciarul Jilava.
Sunt paturi supraetajate pe trei nivele și doar două vase de toaletă. Hainele și le pun pe unde apucă. Să vorbești de frigider sau de aer condiționat înseamnă să vorbești de lucuri sfinte, spun deținuții:
“Nu poți să ții o curățenie într-o cameră în momentul în care ai 27 de deținuți, când ar trebui să fie 10“.
“Trăim cu hainele de îmbrăcat sub pat, într-o geantă. Între două paturi am improvizat un șifonier. Raportăm dimineața la apel problemele care le avem în cursul zilei. Boală, ceva...dacă vrem să mergem la cabinet. Să spunem că vine căldura și va fi bine. Sus or să fie probleme cu prea mare căldură”.
Rep.: Nici vorbă de aer condiționat.
Nu, nu. Vorbiți de lucruri sfinte! Ce problemă avem noi și stresul nostru este aglomerarea. Să mergi la o toaletă: faci pe tine. Suntem mulți. Ne dăm de lucru să păstrăm curățenia. Dar sunt alte camere unde sunt gândaci, ploșnițe“.
“Sunt în executarea acestei pedepse de doi ani și cinci luni. Orice deținut aflat în penitenciar, la un moment dat, se va elibera. Indiferent că ne convine sau nu. Inclusiv cei cu crimă. Dacă acel om se întoarce venind dintr-o cameră unde au fost 30 de inși toată pedeapsa, unde având un caracter mai slab a fost probabil mai chinuit, la ce ne putem aștepta de la el?”
Scriitorii reclamangii și mirajul celor 4 m² și 6 m³ de aer
Prejudecăți există și în penitenciar, spun cei care și-au câștigat în instanță dreptul la cei patru metri pătrați. Sunt văzuți de ceilalți ca scriitori reclamangii sau sunt priviți cu invidie de colegii de detenție. Unii deținuți susțin că sunt persecutați inclusiv de conducere, pentru ca ceilalți să fie descurajați:
“Ca scriitori reclamagii, că ne cerem drepturile. Unii au curaj, unii n-au curaj. Unii, dacă fac, spune, domle'... dacă cer patru metri, suport consecințele. Adică că vor fi văzuți altfel. ”
“Și eu sunt printre cei care am fost în instanță și mi-am câștigat cei 4 metri. Nu a fost ușor. Prima dată când am făcut acest lucru a fost la Rahova. Am fost puși pe cursă majoritatea dintre noi, trimiși prin țară. Așa a ales directorul de la vremea respectivă să înțeleagă faptul că sutem în Uniunea Europeană, suntem cetățeni europeni și avem drepturi. Și avem și dreptul de a ni le cere.”
“Sunt invidioși, dar le este frică să facă cerere și plângere pentru a-și cere drepturile.”
Ascultă AICI reportajul complet făcut de RFI la Penitenciarul Jilava: