Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii își caută pacea în pelerinaje

pelerini_romani_in_israel.jpg

Pelerini români în Israel
Pelerini români în Israel
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Mii de români merg anual în pelerinaje în Israel ori pe muntele sfânt, în Grecia. Cine sunt aceștia și de ce au ales să meargă taman acolo? Cristina Teaca a însoțit un grup de pelerini în Israel și Palestina.

La ieșirea de pe aeroportul din Tel Aviv, un creștin arab ne așteaptă cu un autocar. Suntem români care locuim în Franța iar însoțitorul nostru, diaconul Bogdan Grecu explică de ce este important acest șofer:

‘In stânga mea se află Elia, șoferul nostru, este arab creștin. Locurile sfinte se află în două părți: Israel și Palestina. Iar evreii nu au voie să intre în Palestina nici palestinienii în Israel. Betleemul se află în Palestina iar Ierusalimul este în Israel. Ca să poți intra și într-un loc și în altul, singura posibilitate este să ai un șofer arab. Dar un arab care să nu locuiască în Palestina ci în Israel’.

Conflictele în această zonă sunt la tot pasul și totuși, locurile de pelerinaj sunt sigure:

‘Motivul este simplu : pelerinii care vin aduc bani. Iar când e vorba de bani, evreii și arabii se înțeleg foarte bine. Iar locurile sfinte sunt și în Israel și în Palestina ei își dau seama că dacă se întâmplă ceva într-un loc de pelerinaj, nu mai vine nimeni la ei. Așadar să stați liniștiți: eu de 5 ani vin în pelerinaj și nu am nicio zgârietură’, explica diaconul Bogdan Grecu.

Odată asigurați că suntem în siguranță în această zonă a planetei, soferul Elia ne lasă la un hotel din Betleem. Drumul până aici nu  a fost deloc difícil dar va trebui să ne adunăm forțele pentru zilele care vin: urmează să ne trezim chiar și la 4 dimineața pentru a fi siguri că prindem un loc în bisericile unde are loc liturghia creștină. Diaconul Bogdan Grecu explică:

‘ La ora 4:30 încep liturghia catolicii, de la 5:30 încep ortodocșii, de la 7:30 intră iarăși catolicii iar apoi intră armenii. Apoi, biserica se poate vizita.  După ce se deschide însă, pe la 9:30 și toată lumea poate intra, se fac cozi unde se așteaptă chiar și două ore pentru ca lumea să se poată închina’.

Ajungem și în gradina Ghetsimani, o mică grădină din Ierusalim, la poalele Dealului Măslinilor si unde, conform credintei creștine, Isus Hristos a mers de mai multe ori și s-a rugat. Ghetsimani înseamnă “presă de ulei" și se află în actuala curte a Bisericii Națiunilor. Foarte aproape de acest loc se află Biserica Sfânta Maria Magdalena, a rușilor, cu turlele ei specific moscovite, construită de către țarul Alexandru al III-lea, în memoria mamei sale. Este plină gradina de pelerini:

‘Sunt din Italia şi am venit în Israel pentru cinci zile.  Am mai fost înainte şi revin din când în când.

Cautaţi ceva anume aici ?

Poate că pe mine, deşi nu prea pot să explic prea bine.

Iar când veniţi cum vă simţiţi? Ce simţiţi?

Ïn ciuda situaţiei politice şi a tuturor dificultăţilor de aici, eu mă simt în pace. Simt o pace în inima mea. Si sunt foarte fericită de fiecare dată când sunt aici’.

Locurile de pelerinaj se succed în viteză și îi întreb pe românii pe care îi însoțesc în acest pelerinaj, cum se simt ei aici.  Media de vârstă a celor din grup: 30 de ani. Printre ei: doctori stomatologi, cardiologi, lucrători în construcții, profesori.  Florin este tehnician dentar, are 30 de ani și este pentru prima dată într-un pelerinaj în Israel:

Am venit pentru îmbogățire spirituală.

Ați găsit aici acest lucru?

Da, dacă îți concentrezi mintea și cunoștințele pe care le ai la care le adaugi cele pe care le cumulezi aici, reușești să formezi o piramidă.

Cum vă simțiți ?

Mai liniștit. Am puțin de timp să fac un refresh.

E necesar să mergem într-un pelerinaj ?

Da, după ce ai lecturat puțin înainte, ca să înțelegi mai bine contextul, da, este nevoie’.

Lângă grupul românilor se află trei amici francezi, tineri, 20 și ceva de ani:

‘Vin din Franţa şi am ajuns în Israel acum 8 zile. Am fost la Haiffa şi Nazareth. Am stat 4 zile la Ierusalim. Acum plecăm în deşert.

Este Isus cel pe care speraţi să îl găsiţi aici sau speraţi să vă descoperiţi pe voi?

Un pic din amândouă. Este interesant că în ciuda tuturor problemelor din această ţară, găsim aici toate aceste religii care trăiesc împreună.

Cum vă simţiţi:

Foarte bine. Ïn pace.  Este paradoxal că într-o ţară încărcată de griji te poţi simţi atât de bine, te simţi în pace.

Te simţi în siguranţă ?

Simţim că există un conflict, există o tensiune dar vedem forţe de securitate care patrulează peste tot dar cred că deja ne-am obişnuit cu ele încă din Europa. In Franţa armata este desfăşurată de doi ani. Aici, în inima conflictelor, observăm puncte de control şi ne simţim în siguranţă. Pe de altă parte e important să vii aici, să faci parte din toate acestea, din unul dintre conflictele din acest moment, ne integrează practic aici şi înţelegem astfel mai bine întreg contextul’.

Si ne reîntoarcem pe aeroportul din Tel Aviv și la viețile noastre. Concluzia personală este că Israelul este locul unde se poate face o infuzie de religie. Indiferent de religie.