Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Cinele Eclecticilor şi doctorul Gachet», noua expoziţie de la Auvers-sur-Oise (AUDIO şi FOTO)

20170323_143807.jpg

Casa-muzeu a doctorului Gachet de la Auvers-sur-Oise
Casa-muzeu a doctorului Gachet de la Auvers-sur-Oise
Image source: 
Vasile Damian

Paul Gachet a fost medic dar şi artist şi profesor de anatomie artistică. El a trăit la mijlocul secolului 19 la Auvers-sur-Oise şi a devenit celebru mai ales prin faptul că a fost în contact cu marele pictor Vincent van Gogh pe care l-a tratat de mai multe ori. Casa doctorului Gachet din Auvers-sur-Oise a fost clasată monument istoric şi deschisă publicului în urmă cu aproape două decenii. Actualmente ea propune vizitatorilor o inedită expoziţie de invitaţii şi procese verbale ale cinelor la care au participat membrii societăţii « Eclecticii ».

La sfârşitul secolului 19, Parisul savant sau artistic era împânzit de o sumedenie de societăţi mai mult sau mai puţin secrete : exista de exemplu Clubul Măgarilor, al Incoerenţilor sau al Hidropaţilor. Doctorul Gachet, personalitate de seamă a epocii, devenit celebru în lumea întreagă pentru că l-a tratat pe pictorul Vincent van Gogh în ultimele luni de viaţă ale acestuia, făcea parte şi el dintr-o serie de cluburi sau societăţi. Cea de care părea însă cel mai legat era societatea zisă a « Eclecticilor ». Gaëlle Cueff, responsabilă cu comunicarea la Casa doctorului Gachet, ne spune cine erau « Eclecticii ». « « Eclecticii » era o societate savantă, o societate de artişti cum existau multe în a doua jumătate a secolului 19. Făceau parte din « Eclecticii » vreo 30 de « prieteni veseli » - gravori, pictori, ilustratori, jurnalişti dar şi primarul din Montmartre. Era deci un grup de eclectici – format doar din bărbaţi - care se reunea o dată pe lună, în prima zi de luni a fiecărei luni, pentru a cina împreună într-un restaurant parizian. Mâncau, beau şi discutau de cele mai multe ori despre artă. « Eclecticii » a fost o societate care a existat timp de trei decenii » spune Gaëlle Cueff. Mai exact între anii 1872 şi 1904.

Expoziţia actuală prezintă publicului o mare parte din cele 300 de invitaţii şi procese verbale întocmite cu ocazia cinelor lunare ale « Eclecticilor ». Fiecare invitaţie este o adevărată operă de artă, o mini-gravură, semnată de mari nume ale epocii dar şi de însuşi doctorul Gachet care semna sub pseudonimul Paul van Ryssel, numele său de artist. « Vedem de exemplu pe una din invitaţii un homard, o reţetă foarte la modă în aceea vreme de preparat homard-ul. Semn că « Eclecticilor » le plăcea mănânce bine dar şi să bea. Pe multe din invitaţii se pot vedea dealtfel fie diverse sticle, fie oameni beţi. De asemenea sunt reprezentate pe invitaţii marile chestiuni ale epocii respective : combaterea alcoolismului dar şi expoziţiile universale, trecerea secolului, şamd. Graţie acestor invitaţii putem deci revedea, putem retrăi, o epocă întreagă » explică responsabila cu comunicarea.

Colecţia excepţională de gravuri reflectă trei decenii de stiluri artistice foarte diferite, toate însă la modă în aceea vreme. Sunt evocate, de multe ori cu umor, şi problemele de actualitate sau evenimentele istorice. « Graţie moştenitorilor Doctorului Gachet şi societăţii Montmartre, avem toate invitaţiile şi procesele verbale ale acestor cine. La fiecare masă, unul din membrii societăţii « Eclecticilor » trebuia să graveze o invitaţie care era apoi distribuită şi celorlalţi 30 de membrii. Invitaţiile sunt adevărate opere de artă, ele au fost realizate de mari gravori ai epocii dar şi de doctorul Gachet în persoană care semna însă sub pseudonimul său de artist. Toate curentele artistice ale perioadei sunt astfel reprezentate pe aceste invitaţii : impresionismul, japonismul, peisagismul, şamd. Avem astfel o panoramă a tot ceeace se făcea atunci în domeniul gravurii. E vorba de mici gravuri, miniaturi de 10 centimetri pe 15, de mărimea unei cărţi poştale, foarte frumoase, foarte rafinate dar şi foarte haioase pentru că « Eclecticiii » aveau foarte mult umor, un umor adesea ireverenţios şi iconoclast » conchide Gaëlle Cueff.

Doctorul Gachet a ocupat un loc central în aceste cine ale « Eclecticilor ». O dovedesc nu doar multiplele procese verbale în care este citat personajul dar şi faptul că medicul-artist a realizat chiar el peste 25 de gravuri-invitaţii. Pe care le trăgea apoi la el acasă, pe presa personală, vizibilă şi astăzi în casa-muzeu de la Auvers-sur-Oise.

Să mai spunem în încheiere că această expoziţie se înscrie în cadrul bicentenarului naşterii pictorului pre-impresionist Charles François Daubigny. Artist căruia Auvers-sur-Oise îi consacră anul acesta un sezon special până la finele lui septembrie.

«Cinele Eclecticilor şi doctorul Gachet», noua expoziţie de la Auvers-sur-Oise
1404