Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii au votat în număr mic la Cluj

vot.jpg

Francezii au votat în număr mic la Cluj
Sursa imaginii: 
RFI/Bianca Pădurean

Câteva sute de francezi au votat, ieri, la Cluj-Napoca, în secţia de votare amenjată în mediateca Institutului Francez. Pe listele electorale s-au înscris mai puţin de jumătate din totalul francezilor care locuiesc în judeţul Cluj. Cei mai mulţi dintre cei care au votat la Cluj au spus că se aşteaptă ca noul preşedinte al Franţei să continue politica proeuropeană a predecesorilor săi.

Alegerile prezidenţiale au stârnit un interes moderat la Cluj. Din comunitatea franceză din Transilvania pe listele de alegători s-au înscris doar 506 persoane, în condiţiile în care doar comunitatea studenţilor francezi este mai mare de 1000 de persoane, iar cu totul cu oamenii de afaceri stabiliţi la Cluj, comunitatea se ridică la aproximativ 2000 de francezi. Potrivit oficialilor, o parte dintre francezii din Cluj au votat în Franţa, iar alţii nu sunt interesaţi deloc de politică. Aşa s-ar explica numărul mic de persoane înscrise pe lista electorală. Cei care au venit la Cluj, la vot, spun că îşi doresc ca noul preşedinte să susţină politica pro-europeană.

”Sper, totuşi, să susţină în continuare Uniunea Europeană, pentru că îmi doresc ca, în continuare, studenţii francezi din străinătate să se poată întoarce în ţara lor sau să studieze în continuare unde doresc afară. Apoi, există numeroase probleme: şomajul, avansul islamismului. Vom vedea ce va fi”, a spus o studentă.

”Am o speranţă foarte vagă, nu prea ştiu ce să vă răspund. Sper că va fi un preşedinte care să răspundă aşteptărilor numeroşilor alegători francezi”, a adăugat o altă tânără.

Printre cei care au votat, s-au aflat şi români care au obţinut cetăţenia franceză.

“Sperăm că Franţa va deveni o forţă puternică, aşa cum a fost. Nu trebuie să se lase intimidate de terorişti şi de alţii. Dorim mult noroc pentru viitorul Franţei”, a spus o doamnă stabilită la Cluj.

Campania electorală pentru prezindenţialele franceze a însemnat la Cluj expunerea unor afişe pe panouri amenajate într-o galerie din curtea Institututlui Francez, dar şi o serie de discuţii purtate mai ales pe Internet, pe reţelele de socializare.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc peste două săptămâni. La Cluj, secţia de votare va funcţiona, de asemenea, în clădirea Institutului Francez.