Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondență din New York: Cum au votat francezii din Statele Unite

hoisie3.jpg

Consulatul francez de pe Bulevardul 5, în estul Manhattan-ului, unul dintre cele 9 centre de vot din New York
Sursa imaginii: 
Radu Tudor / RFI

Francezii domicilați în SUA au votat sîmbătă în zeci de localități de pe tot cuprinsul țării. Radu Tudor a urmărit desfășurarea scrutinului la Consulatul de pe Bulevardul Cinci, unul dintre cele nouă centre de vot din marea metropolă newyorkeză.

O zi mohorâtă, ploioasă pe bulevardul  5 în cartierul vilelor marii burghezii newyorkeze de altă dată. Solemnitatea momentului nu este dată doar de arhitectură. Istoria contribuie și ea cu norii ei de furtună: Brexit , venirea la putere anxiogenă a lui Donald Trump, haosul medio-oriental, presiunea imigraționistă asupra bătrânului continent, terorismul, problemele economice și tentația falselor soluții în Franța, toate sunt prezențe tutelare în salonul cu detalii pariziene al Consulatului Franței din New York, clădire cumpărată de statul francez în 1942 unde votul se desfășoară ordonat, într-o disciplină totală, parcă pentru a ține la distanță demonii realității exterioare.

Se votează și în alte 8 centre din marea metropolă newyorkeză precum și în toate locurile unde există comunități franceze importante, din cele două Caroline și Florida, pe coasta de Est, până în California la Vest, trecând prin Louisiana, New Mexico și Arizona, ca să ne limităm doar la traseul sudic.

 
Ascultă reportajul realizat de Radu Tudor la New York