
Reportaj RFI
Somelieri europeni, instruiți la Chișinău Reportaj Audio
somelieri.jpg

Fondatorul blogului finewine.md, jurnalistul Andrei Cibotaru este unul dintre pretendenții care își dorește certificatul de sommelier european. Vădit emoționat, le-a răspuns membrilor juriului la orice întrebare. După examen, bloggerul moldovean ne-a spus că a fost prima sa experiență. Recunoaște că a fost una plăcută și speră că va deveni somelier cu acte în regulă.
”Chiar dacă nu voi lucra ca și somelier în restaurante, mi-a fost interesant să testez o nouă experiență. Când ai privirile unor jurați foarte exigenți, evident că ai și emoții. Cred că am făcut față. Am avut un cupaj de două soiuri, Cabernet Sauvignon și Rară Neagră. A fost un vin roșu, cu arome de fructe de pădure, cu arome de maturare în butoi. Și pentru că avem Rară Neagră, o componentă autohtonă, asocierea se face cu bucate tradiționale. Am recomandat să servim acest vin cu o friptură moldovenească. Ar fi o experiență plăcută pentru clienți”, crede Andrei Cibotaru.
Șapte module, teoretice și practice, au fost susținute de Nicolae Luca, directorul Școlii de Somelier din Moldova și Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Sommelierilor Europeni.
„Cei veniți la examen au șanse mari să devină somelieri”, ne asigură Nicolae Luca. Tocmai punctase un pretendent la diploma europeană. Au fost mai multe criterii de care au ținut cont membrii juriului atunci când i-au selectat, dar și apreciat pe cei 12 specialiști, veniți la testare, afirmă expertul moldovean. ”Avem criterii - prezentarea candidatului, alegerea paharelor în funcție de vin, deschiderea și prezentarea sticlei, la ce temperatură se servește vinul. De asemenea ținem cont și de servirea vinului, cum se toarnă, cine este primul căruia i se servește vin, dar și cine e ultimul. Evident, ”mariajul” vinului cu bucatele este important”, ne mărturisește Nicolae Luca.
În R.Moldova este pentru al treilea an când se desfășoară examenul pentru atribuirea certificatului de sommelier european. De la an la an, cei veniți sunt tot mai bine pregătiți, ne explică Sergiu Botezatu, manager senior proiecte USAID Moldova.”Împreună cu Asociația Somelierilor din Europa încercăm să promovăm această profesie și în R.Moldova. Vedem o creștere calitativă substanțială în pregătirea specialiștilor. Sperăm că noii somelieri certificați vor deveni ambasadori nu doar ai vinului, dar și ai R.Moldova”.
Vicepreședintele Asociației Somelierilor Europeni, Brigitte Leloup, care a fost și președintele juriului pare încântată că profesia de sommelier ia avânt în R.Moldova. Și cum țara noastră are vinuri minunate și bune, are nevoie și de sommelieri buni, ne spune experta.
”Aveți progrese, tot mai mulți producători de vinuri apar pe piață. În plus, aveți cele mai frumoase beciuri din lume”, a punctat Leloup.
”Vinul poate deveni un catalizator al vânzărilor în restaurante, dar și direct la vinării, dacă acestea vor fi servite și prezentate așa încât consumatorii să devină ei înșiși promotorii acestui produs”, conchide la Chișinău, vicepreședintele Asociației Somelierilor Europeni.
Diploma de Sommelier European, recunoscută de Intergrupul pentru Vinuri, Băuturi Spirtoase și Produse de Calitate al Parlamentului Uniunii Europene oferă perspective internaționale de dezvoltare.
Sesiunea de instruire a viitorilor sommelieri avut loc în perioada 13-25 aprilie 2017, fiind organizată de Asociația Sommelierilor Europeni și Oficiul Național al Viei și Vinului din Moldova, în parteneriat cu Școala de Sommelier din Moldova cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.