Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portrete de familii mixte, expuse la Vincennes cu ocazia Zilei Europei

20170429_122900.jpg

Fotografii cu copii nàscuti din cupluri mixte, expuse la Vincennes cu ocazai Zilei Europei 2017
Fotografii cu copii nàscuti din cupluri mixte, expuse la Vincennes cu ocazai Zilei Europei 2017
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Cu ocazia celebrării zilei Europei, primăria din Vincennes- periferie estică a Parisului – propune o expoziţie în aer liber cu fotografii ale unor familii mixte, europene dar nu numai.

Expoziţia în aer liber din faţa primăriei din Vincennes propune vizitatorilor circa 40 de panouri impunătoare pe care sunt imprimate tot atâtea portrete ale unor copii născuţi din cupluri mixte. Părinţii, europeni dar nu numai, apar şi ei dar doar câte o jumătate de portret şi la o scară mult mai mică decât progenitura lor. Autorul fotografiilor, Riccardo Cavallari, ne povesteşte geneza proiectului.

(Riccardo Cavallari, autorul expozitiei de fotografii "1+1=infinit" de la Vincennes)

« Idea proiectului am avut-o împreună cu soţia mea, Nayla. Eu vin dintr-o familie mixtă : sunt jumătate american, jumătate italian. Am fost însurat prima dată cu o nemţoaică cu care am avut un copil. A doua nevastă a mea este jumătate româncă, jumătate sudaneză. Inaintea mea, ea a fost măritată cu un olandez cu care a avut doi copii. Acasă vorbim deci 5 limbi diferite. Aşa ne-a venit şi idea de a face un proiect în jurul familiilor mixte ».

Primăria din Vincennes a spijinit de la bun început acest proiect fotografic intitulat « 1+1 = infinit, Noi, europenii ! ». Christine Laumond, responsabila cu relaţiile internaţionale ale municipalităţii ne spune de ce. « Această expoziţie face parte dintr-un proiect mai mare care se cheamă « Vincennes serbează Europa ». Demersul lui Riccardo ni s-a părut interesant pentru că ne arată o Europă în toată diversitatea ei, o Europă foarte umană. Dealtfel, se vede şi din fotografii, Europa nu se opreşte la frontierele ei. Rezultatul este o diversitate de figuri şi o bogăţie umană ».

Riccardo Cavallari, cum aţi găsit toate aceste familii pe care le-aţi fotografiat şi care e mesajul Dvs? « Dacă te gândeşti bine, cunoşti mulţi oamnei care provin din culturi sau ţări diferite dar nu-i priveşti aşa. Am început deci să căutăm în jurul nostru şi am găsit multă, foarte multă lume. La rândul lor, prietenii au vorbit altor prieteni şi aşa am reuşit să fotografiez vreo 60 de familii din care 37 sunt expuse aici la Vincennes. Europa este asta, o istorie a democraţiei şi a păcii. Sper ca în viitorul apropiat, toată lumea să fie amestecată, să nu existe doar o cultură ci mai multe culturi care se întâlnesc în fiecare zi ».

Fotografiile expoziţiei « 1+1 = infinit » vor pleca apoi de la Vincennes la Florenţa pentru a ilustra spaţiile unde este organizată o conferinţă internaţională despre pace.

 
Portrete de familii mixte, expuse la Vincennes cu ocazia Zilei Europei