Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul rugby-ului european de club de la Edinburgh

Stadionul BT Murrayfield din Edinburgh

La sfârșitul săptămânii trecute au avut loc în capitala Scoției, Edinburgh, finalele cupelor europene la rugby, Cupa Challenge, Trofeul Continental și Cupa Campionilor. A fost un adevărat festival al rugby-ului de club la care a fost prezent și corespondentul RFI, Petru Clej. 

Vineri seara cu o oră înaintea finalei Cupei Challenge (competiția europeană numărul 2, echivalentul Europa League la fotbal) dintre Stade Francais și Gloucester, prima din cele două finale franco-engleze. 

În jurul stadionului BT Murrayfield se adună spectatorii, suporterii francezi în roz, cei englezi în alb-roșu. Mănâncă hamburgeri și cartofi prăjiți și beau bere, unii scandează din când în când numele echipei favorite. 

Atmosfera este foarte relaxată și fanii se amestecă fără probleme, ceva ce la fotbal nu este neapărat regula. 

Meciul începe în fața unei asistențe dezamăgitoare: ceva mai puțin de 25000 într-un stadion cu o capacitate de 71000. Zgomotul este asurzitor și când aripa Jonny May de la Gloucester marchează un eseu după o intercepție și cursă de 60 de metri suporterii englezi explodează.

Frigul este pătrunzător în această seară de mai la latitudinea de 56 de grade nord, dar jocul captivant te face să uiți de vreme.

În final Stade Francais câștigă cu 25 - 17 spre delirul suporterilor parizieni, care îl înconjoară pe legendarul lor căpitan, italianul Sergio Parisse, unii chiar sărutând trofeul primit la festivitatea de premiere.

A doua zi, pe terenul II al complexului, în prezența a câtorva sute de spectatori se joacă în premieră finala Trofeului Continental între cele două echipe rusești calificate în ediția următoare a Cupei Challenge, Enisei STM și Krasnîi Yar, ambele din orașul siberian Krasnoyarsk.

Un meci plăcut și antrenant câștigat de Enisei cu 26 - 8. Unul dintre marcatorii celor trei eseuri ale învingătorilor a fost internaționalul moldovean, Maxim Gargalîc, înaintaș linia a II-a. 

"E pentru prima oară când se joacă o astfel de finală și încerc o emoție enormă după acest meci. Am marcat un eseu și o să am ce povesti pe tot restul vieții", mi-a spus el.

"E o mare cinste să joci într-o țară unde rugby-ul stă în capul mesei. A fost superb, dar am jucat foarte slab, cel mai slab meci din ultimii cinci, șase, șapte ani.", spune numărul 8 din echipa Krasnîi Yar, colegul lui Gargalîc la naționala Republicii Moldova, Oleg Prepeliță.

Armata galbenă

Între timp a mai rămas o oră până la marele meci, Clermont Auvergne - Saracens, finala Cupei Campionilor și atmosfera devine tot mai încinsă. 

Suporteri ai echipei Clermont AuvergneSuporterii lui Clermont sunt numiți Les Jaunards - Armata Galbenă

Suporterii francezi - Armata Galbenă sau Les Jaunards - domină ca număr pe roș negrii de la Saracens și cântecele și scandările lor nu încetează o clipă. 

Stadionul e pe trei sferturi plin la ora începerii meciului - sunt aproape 56000 de sepctatori și vacarmul este infernal, tribunele devenind o mare de galben cu pete roșii și negre din loc în loc.

Campionii en titre, Saracens, domină și conduc pe tabela de scor. Clermont revine la numai un punct cu 10 minute înainte de final, când londonezii dau lovitura de grație prin cel de-al treilea eseu și câștigă cu 28 - 17.

Les Jaunards nu sunt descurajați și continuă să cânte și să scandeze. La festivitatea de premiere Saracens primesc trofeul pentru al doilea an consecutiv în aplauzele propriilor suporteri care iau selfies cu vedetele echipei, preferați fiind mijlocașul la deschidere Owen Farrell și numărul 8 Billy Vunipola. 

Jurnaliștii se îndreaptă către centrul de presă unde își finisează materialele ce urmează să apară pe platforme media din Marea Britanie, Franța, Republica Irlanda, Italia, Rusia și, iată, România. 

Festivalul rugby-ului european de club de anul acesta s-a încheiat. Anul viitor finalele europene, inclusiv cea a Trofeului Constinental, se vor desfășura în premieră la Bilbao, în Spania. Un semn că sportul cu balonul oval se extinde încet, dar sigur în noi teritorii aflate până acum în stăpânirea exclusivă a jocului cu balonul rotund.    

 
Ascultați reportajul de la Edinburgh al corespondentului RFI, Petru CLEJ