Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ActiveWatch: Premiile urii și ale iubirii

Premiile ActiveWatch 2017

Dimpolma pentru Coaliția pentru Familia Traditionala - Premiile ActiveWatch 2017
Diploma pentru Coaliția pentru Familia Tradițională - Premiile ActiveWatch 2017
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

ONG-ul a organizat o gală a Premiilor pentru ură, după publicarea raportului anual privind discursul urii in România în perioada 2015-1016. Pe un ton plin de umor, ActiveWatch a oferit diplome celor mai stridenți autori de mesaje instigatoare, și, pentru a sublinia eforturile care se fac împotriva urii, tot ActiveWatch i-a premiat pe cei mai meritoși protagoniști ai exprimării responsabile. 

Cine pe cine urăște mai tare în România ? Refugiații, maghiarii asimilați în bloc revizionsmului extremist, romii și comunitatea LGBTQ au fost în perioada 2015-2016 țintele preferate ale discursului urii. Vestea bună este, potrivit ActiveWatch, că tot mai multe voci publice, inclusiv voci politice, încearcă să limiteze acest discurs.

Premiile iubirii și premiile urii sau Oscarurile și Zmeurele de aur ar putea fi denumite distincțiile de la ActiveWatch. Ca și la evenimentul care precede gala cinematografiei americane, mai întâi s-au decernat zmeurele. Le-au câștigat oameni, proiecte și inițiative care instigă la ură. Gala a fost prezentată de Mircea Toma, iar câștigătorii au fost anunțați  și de participanți la eveniment invitați adhoc pe scena. Gala ActiveWatch a continuat cu foarte mult umor și în ceea ce privește premiile de bună purtare sau, așa cum se exprimă organizatorii, pentru cei mai meritoși protagoniști ai exprimării responsabile.

Primăria Capitalei a primit premiu pentru „hotărârea” cu care Consiliul general al Municipiului Bucureşti a făcut loc unui Muzeu al Holocaustului şi Istoriei Evreilor din România şi pentru botezarea unei pieţe cu numele lui Elie Wiesel. Premii pozitive au mai luat regizorul Laurenţiu Garofeanu pentru documentarul „Puteai fi tu” - o colecţie de interviuri cu persoane fără adăpost, precum și trupa teatru formată din adolescenți din Ferentari - Playhood.

După gală, un alt subiect al discursului urii a fost adus în prim plan prin piesa „Double Bind” de Kincses Reka si Alina Nelega, de la Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Spectacolul în română și maghiară este bazat pe experienţele de viaţă ale celor 11 actori români şi maghiari implicaţi. 

Scena din piesa Double Bind - Gala ActiveWatch 2017

1367