Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diplomă dublă, românească și franceză, pentru studenții de la Universități Tehnice

Acord diplome duble.jpg

Acord diplome duble
Mihnea Costoiu, Rectorul Politehnicii București și Jean Marie Castelain, vicepreședinte INSA
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

Studenții români de la facultățile care fac parte din Alianța Română a Universităților Tehnice pot beneficia la finalul programului de master de 2 diplome, una română și una franceză, recunoscute  nu numai în Franța, dar în toate țările care au încheiat acorduri de recunoaștere a diplomelor cu această țară. Și studenții francezi de la Grupul Institutelor Naționale de Științe Aplicate din Franța (Grupul INSA) pot obține la rândul lor o diplomă de studii românească, recunoscută de țările partenere României. Cele două state au semnat ieri un acord de cooperare în acest sens.

Cooperarea dintre universitățile tehnice românești și franceze are o tradiție lungă, studenți din ambele țări beneficiind de burse în Franța sau în România de-a lungul anilor. Până acum, studenților le erau recunoscute doar stagiile. De ieri, însă, există un acord oficial între Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT) și Grupul Institutelor Naționale de Științe Aplicate din Franța (Grupul INSA) prin care studenții pot primi două diplome, una românească și una franceză. Există anumite condiții pentru a obține aceste diplome, precum frecventarea cursurilor din țara parteneră timp de cel puțin un semestru, după cum spune Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii București. Potrivit acestuia, există déjà 150 de aplicații ale studenților români pentru a participa la acest proiect.

Premiu Politehnica ambasadorul Frantei

Vicepreședintele INSA, Jean Marie Castelain spune că acordul a fost gata într-un timp foarte scurt și că primii studenți francezi sosesc în România la toamnă. „Este vorba de un acord de cooperare născut dintr-o relație strânsă de mai mulți ani între Grupul INSA, partenerii INSA și universitățile tehnice românești. Acest acord este martorul vitezei cooperării dintre țările noastre și face legătura dintre 6 institute INSA, 4 partenere și 5 universități românești. Este un proiect foarte ambițios și suntem mândri că am putut să reunim într-un timp atât de scurt 15 universități românești și franceze. Intrăm imediat în acțiune, au fost aprobare două doctorate, iar 7 studenți francezi vor veni din octombrie anul acesta în stagiu în România”, a spus universitarul francez.

Și ambasadorul Franței la București, François Saint-Paul i-a felicitat pe șefii universităților tehnice din cele două țări și a reamintit că între România și Franța există deja un program de diplome duble în domeniul juridic. Ambasadorul, aflat la sfârșitul mandatului în țara noastră, a primit un premiu special din partea Universității Politehnice București pentru sprijinul personal pe care l-a dat proiectului diplomelor duble.

1518