Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Absintul, băutura interzisă timp de un secol, are acum muzeu la Auvers-sur-Oise (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20170323_115118.jpg

Muzeul absintului din Auvers-sur-Oise
Muzeul absintului din Auvers-sur-Oise
Image source: 
Vasile Damian

Localitatea Auvers-sur-Oise din periferia capitalei franceze îşi datorează notorietatea internaţională lui Vincent Van Gogh. Marele pictor a trăit acolo ultima parte a vieţii sale şi a murit acolo. Orăşelul aflat la o oră de drum de Paris are însă şi un inedit muzeu al absintului, băutură foarte apreciată de burghezia secolului 19, dar şi de toţi pictorii impresionişti.

Muzeul absintului e instalat într-o clădire veche, o fostă fermă transformată ulterior în muzeu. Plimbarea prin cele două etaje, urmată de o degustare « à l’ancienne », ca pe vremuri, se face în compania unei pasionate, directoarea şi creatoarea acestui loc inedit. Am rugat-o pe Marie-Claude Delahaye să ne spună originile absintului. « Absintul era la origine o plantă medicinală recomandată pentru durerile de burtă, pentru digestie, pentru circulaţia sângelui. Era deci un elixir şi asta încă din Antichitate. »

Și cum s-a transformat acest « leac » într-o băutură atât de apreciată ? « Totul a început în Elveţia unde o doamnă a amestecat plantele pe care le-a găsit pe munte pentru a prepara un elixir destinat bolnavilor. Un comerciant abil i-a cumpărat însă formula şi i-a cerut tânărului Henri-Louis Pernod, care era distilator, să-i facă o băutură din acel amestec. Aşa a apărut deci în Elveţia prima distilerie de absint în 1798. În 1805, Pernod se instalează de cealaltă parte a graniţei, în Franţa, la Pontarlier. Absintul s-a consumat în Franţa între 1805 şi 1915, anul când a fost interzis. »

Absintul a provocat multe ravagii – de aceea a şi fost interzis aproape o sută de ani. Cum a ajuns să fie pe placul artiştilor ? « Absintul a fost alcoolul pe care militarii l-au luat cu ei în momentul cuceririi Algeriei (începând cu 1830). Când soldaţii au revenit la Paris, au vrut să bea absint. Burghezia franceză începe şi ea să fie interesată de acest alcool nou. În fine, artiştii, ca de obicei în căutare de noi plăceri, vor începe şi ei să bea absint. Din 1840 până în 1860, absintul devine o băutură şic, mult mai scumpă decât vinul. »

Odată popularizat, devenit accesibil tuturor, absintul îşi seamnează şi sentinţa de moarte...

« Începând cu 1860, absintul se popularizează, apare deci un consum excesiv. În paralel, apar absinturi prost distilate care devin adevărate otrăvuri. În fine, nu trebuie uitat că această plantă, oricât de benefică ar fi, conţine o moleculă (tuiona) care la băutorul excesiv şi pe termen lung, provoacă convulsii. Apar deci probleme de sănătate publică. » În urmă cu nici un deceniu, absintul a fost din nou autorizat dar i s-a schimbat reţeta. « În 2010 a fost abolită legea de interdicţie din 1915. Gradul de alcool e acelaşi –între 68° şi 72° - dar formula a fost reevaluată iar molecula plantei (tuiona) este de zece ori mai puţin prezentă în alcool. »

Ideea muzeului a venit din întâmplare. « Mă plimbam într-o zi prin talcioc, am găsit o linguriţă găurită pe o tarabă şi am întrebat ce se poate mânca cu o linguriţă plină de găuri. Vânzătorul mi-a zis că e pentru absint, o băutură interzisă pentru că-i făcea pe oameni nebuni. M-a făcut şi mai curioasă. Am început deci printr-o colecţie de mici linguriţe. În aceste linguriţe se pune o bucată de zahăr peste care se picură apa rece. Amestecul apă-zahăr se scuge apoi printre găuri ca să ajungă în alcoolul concentrat aflat într-un pahar dedesubt. După linguriţe, am început să colecţionez pahare, fântâni de apă, desene de presă, afişe, litografii şi în cele din urmă am ajuns să colecţionez tablouri. Aşa s-a construit deci acest muzeu care, prin absint, ne arată cum era societatea din secolul 19, burghezia de atunci, artiştii şi în particular impresioniştii care toţi au făcut un tablou cu tema absintul. »

Cei care vor să viziteze muzeul absintului, pot prelungi voiajul la Auvers-sur-Oise unde se celebrează, un sezon întreg, bicentenarul naşterii pictorului pre-impresionist Charles François Daubigny.

Absintul, băutura un secol interzisă, are muzeu la Auvers-sur-Oise
1635