Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu tiroliana de pe Turnul Eiffel (reportaj AUDIO şi FOTO)

20170608_111845.jpg

Cu tiroliana de pe Turnul Eiffel, sau experienta SmashPerrier
Cu tiroliana de pe Turnul Eiffel, sau experienta SmashPerrier
Image source: 
Vasile Damian

Cu ocazia Internaţionalelor de tenis ale Franţei care au loc până duminică la Roland Garros, unul dintre principalii sponsori ai competiţiei le propune amatorilor de senzaţii tari o experienţă unică: o coborâre cu tiroliana de la etajul doi al celebrului Turn Eiffel.

Caroline are 54 de ani, e amatoare de senzaţii tari şi a se lansa de pe o platformă efemeră aflată la 115 metri altitudine nu-i produce decât excitaţie maximă. Ca un copil, îmi spune înainte de a se lansa că « a privi, a plana deasupra celui mai frumos oraş din lume, e împlinirea unui vis, saltul vieţii ei pe care nu l-ar fi ratat pentru nimic în lume. »

Pierre, 40 de ani, e şi el « surescitat dar şi puţin stresat de ce-l aşteaptă. Să sari de pe turnul Eiffel e pură magie. De cum am aflat că se poate face asta, am oprit totul, am încercat non-stop ca să obţin un loc » îmi precizează el.

Alţii, precum Jérôme, la fel de excitaţi, sunt convinşi că vor trăi « o experienţă unică. » Ca să n-o uite, tânărul a prevăzut ca filmele realizate cu cele două camere GoPro împrumutate de organizatori să i le ofere mamei sale.

Inainte de a se înhăma, participanţii – o sută pe zi, toţi traşi la sorţi şi fără să fi plătit niciun ban – sunt pregătiţi de specialiştii de la faţa locului. Ham, căşti de protecţie, ochelari, două camere de filmat – nimic nu e lăsat deoparte.

Am stat de vorbă cu Françoise Bresson, directoarea evenimentelor de la Perrier, fabricant de apă minerală care este partener al turneului de la Roland Garros de 39 de ani. « Ne-am zis : ce ar fi să le oferim clienţilor noştri senzaţia de a trăi ca o minge de tenis în plin smash. Ce simbol mai bun decât turnul Eiffel pentru această experienţă ştiut fiind că pentru un smash trebuie să pleci de sus ca să ajungi jos. Invitaţii noştri se lansează deci de la etajul doi al turnului Eiffel şi după ce au voiajat un minut pe o distanţă de 800 de metri deasupra lui Champs-de-Mars cu o viteză de 90 km/h, ajung în faţa Academiei militare pe o platformă ce se află la 17 metri înălţime. »

Ca să obţii un loc din cele 700 puse la dispoziţie gratuit de organizatori trebuia, fie să ai răbdare fie mult noroc. Toţi s-au înscris on-line şi apoi au fost traşi la sorţi. 100 pe zi, 700 deci pentru toată săptămâna dintr-un lot de câteva zeci de mii de pretendenţi. Jérôme de exemplu a trimis 4 mii de mesaje pe Twitter până să fie ales.

La sosire, părerile sunt evident senzaţionale, agreabile, chiar dacă o doamnă îmi spune că « parcă nu a avut senzaţia că merge atât de repede pe cât îşi imagina. » Un bărbat îmi descrie şi el « un zbor perfect, senzaţional. Nu i-a fost frică dar a avut o senzaţie mai specială ». În fine, terminăm cu o altă fată care-mi spune că « e gata oricând să reîncerce. »

Problema este că pentru moment, un al doilea SmashPerrier nu este prevăzut, nici pe turnul Eiffel nici altundeva în Paris. Norocoşi cei care până duminică seara vor putea deci beneficia de acest privelegiu colosal.

 
Cu tiroliana de pe Turnul Eiffel (reportaj AUDIO şi FOTO)