
Reportaj RFI
Paris, stadion olimpic timp de două zile (Reportaj AUDIO şi FOTO)
20170623_120620.jpg

Prima zi olimpică a fost foarte matinală. La ora 5 şi jumătate dimineaţa, din zona lui Stade de France de la Saint-Denis, au luat startul spre Paris circa 200 de caiace. In fruntea acestei flotile, Tony Estanguet, co-preşedintele Comitetului Paris 2024 şi triplul campion olimpic de canoe-caiac. Câteva ora mai târziu şi câţiva kilometri mai departe, a luat loc la bordul unei ambarcaţiuni şi Anne Hidalgo, primăriţa Parisului. « Marea traversare » s-a încheiat în dreptul podului Alexandre III din inima capitalei. Acolo, caiaciştii au asistat mai întâi la o săritura cu prăjina efectuată pe malul apei de Renaud Lavillenie, recordman mondial al specialiăţii.
In faţa sutelor de adulţi şi copii, atletul se atrenase minute bune înaintea sosirii flotilei. Copii, veniţi cu şcoala la acest eveniment, au fost copleşiţi de ambianţă.
La baza podului Alexandre III s-a sărit în apă, o dată de la 7 metri – săritură efectuată de un brazilian - şi de la 12 metri în Sena a sărit campionul francez al specialităţii.
A urmat startul oficial al ceremoniei, dat de pe o pistă de atletism plutitoare. Respectiva barjă de o sută de metri lungime a fost scena unor « dueluri », mai întâi între diverşi campioni olimpici francezi. Fotbalistul Lilian Thuram, judoka-ul Teddy Riner, alergătoarea Marie-José Pérec sunt doar câţiva dintre cei care au alergat suta pe Sena sub privirile a mii de spectatori după startul dat, cu pistolul, de primăriţa Parisului şi de fostul campion de atletism Guy Drut.
In timp ce pe apă au continuat apoi să alerge oameni mai mult sau mai puţin cunoscuţi – zilele olimpice sunt deschise tuturor, marelui public, parizieni sau turişti - pe Esplanada Invalizilor lumea « testa » nu mai puţin de 30 de diverse discipline sportive colective sau nu : fotbal dar şi volei, ba chiar şi golf sau tir cu arcul.
Pentru presă au urmat apoi tradiţionalele interviuri cu principalii sportivi care susţin candidatura Parisului pentru Jocurile olimpice din 2024. O ocazie de a culege primele impresii. Renaud Lavillenie povesteşte astfel că « nu a avut niciodată atâta presiune ca azi pentru a sări 5,20 » - recordul lui fiind de 6,16. Campionul de sărituri cu prăjina apreciază şi faptul că « marii campioni olimpici francezi au fost solicitaţi din plin ca să participe la această promovare a candidaturii pariziene. Suntem băgaţi în seamă, implicaţi în totul, lucru care ne deschide pofta de a participa cu adevărat la această olimpiadă. »
Lucie Decosse, campioană olimpică de judo în 2012 la Londra, îşi aminteşte de precedenta candidatură franceză. « E foarte diferit acum, am ridicat ştacheta. Toţi atleţii îşi doresc Olimpiada la Paris, chiar şi clasa politică e mai implicată. Ne-am servit în fapt de erorile din trecut pentru a fii mai buni acum. »
Fotbalistul Lilian Thuram, campion mondial în 1998, a fost vrăjit de cadru. « Sena, Turnul Eiffel – cred că frumuseţea Parisului este şi mai mult scoasă în evidenţă cu aceste instalaţii sportive. E foarte bine organizat dar totodată rămâne ceva agreabil. Vedem şi proximitatea care există, între copii de exemplu, şi toţi sportivii ăştia. »
Sarah Ourahmoune a fost campioană mondială de box în 2008 şi vice-campioană olimpică la Rio în 2016. Pentru ea, aceste două zile olimpice în capitala Franţei arată că « Parisul este gata, pregătit să găzduiască olimpiada » de peste 7 ani.
In fine, Nicolas Batum, jucător de baschet în naţionala Franţei dar şi în campionatul nord-american NBA, e de părere că « ne-a venit nouă, francezilor, rândul să organizaăm jocurile olimpice de vară. Los Angeles – contracandidata Parisului – a găzduit Olimpiada din 1984, noi aici am avut-o pe ultima în 1924 ! O sută de ani mai târziu, ar fi ceva simbolic, de bine ! » spune jucătorul de la Hornets.
Rezultatul duelului Paris-Los Angeles pentru JO din 2024 va fi dat la Lima pe 13 septembrie.