Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Nopţile chitarei» de la Patrimonio, un festival magic într-un loc sublim (REPORTAJ FOTO şi AUDIO)

20170721_001902.jpg

Rosenberg Trio, Romane si fii sài pe scena Festivalului de la Patrimonio 2017
Rosenberg Trio, Romane si fiii sài pe scena Festivalului de la Patrimonio 2017
Image source: 
Vasile Damian

Festivalul « Nopţile chitarei » de la Patrimonio (Corsica) a avut loc ca de obicei la sfârşitul lunii iulie. 8 seri de concerte, de cele mai multe ori cu capete de afiş de prima mână. Nici de la această a 28-a ediţie nu a lipsit tradiţionala « noapte ţigănească ».

Celebrul Romane a venit însoţit pe scenă de cei doi fii ai săi, şi ei muzicieni excelenţi. Cei trei reuniţi sub titlul «Guitar Family» au făcut deschiderea anul acesta a « nopţii ţigăneşti » cu toate că nici unul nu este ţigan. Toţi au fost însă influenţaţi de marele Django Reinhardt a cărui muzică o perpetuează şi azi.

Născut acum aproape trei decenii din dorinţa unor pasionaţi de chitară – Corsica este plină de amatori ai acestui instrument – Festivalul « Nopţiile chitarei » de la Patrimonio a devenit o referinţă pe scena muzicală nu doar locală sau franceză ci şi mondială. Dovada o stau numeroşii instrumentişti care au venit să cânte pe scena în aer liber din Corsica : Al Di Meola, Buddy Guy, Lucky Peterson sunt doar câţiva dintre jazzmanii şi rockerii veniţi la Patrimonio. De pe lista chitariştilor de muzică ţigănească nu lipsesc Thomas Dutronc, Sanseverino sau Marian Bădoi. In fine, şi muzicieni de alte stiluri şi instrumente au fost invitaţi aici : Joe Cocker, Deep Purple, Tom Jones sau Chick Corea.

Am stat de vorbă cu Jean-Bernard Gilormini, « naşul » festivalului de la Patrimonio şi l-am întrebat ce face farmecul acestor « nopţi ale chitarei ».

« Este un loc de întâlnire, de comuniune în jurul muzicii şi în particular a chitarei. Cred că oamenii se simt bine aici, există unde pozitive, e un loc incredibil, făcut pentru muzică, pentru a-i inspira pe artişti. Mulţi dealtfel – precum chitaristul de jazz George Benson sau rockerul Jeff Beck - mi-au spus că Patrimonio este locul cel mai frumos în care au cântat vreodată. Undele pozitive vin şi de la public ; un public care este foarte receptiv, lucru apreciat enorm de muzicieni. E şi motivul pentru care avem uneori concerte care iau dimensiuni extraordinare. »

Dar de se organizează de fiecare dată şi o « noapte ţigănească » ?

« Există atât de mulţi chitarişti ţigani care sunt magnifici că nu putem lăsa deoparte acest stil de muzică când organizăm un festival de chitară. In această muzică a ţiganilor avem totul : emoţia, bucuria şi totodată tristeţea. Mie mi se face pielea de găină când îi ascult. Am avut şansa de a avea aici pe scenă nişte muzicieni extraordinari, de cele mai multe ori români. Violonistul Florin Niculescu, acordeonistul Ionică Minune şi ţambalagiul Giani Lincan – toţi au fost pe scenă la Patrimonio pentru că românii, la capitolul muzică ţigănească, fac minuni. » spune Jean-Bernard Gilormini.

Festivalul de la Patrimonio are mari dificultăţi financiare în ciuda succesului său. De mai multe ori era gata-gata să nu mai aibă loc. Care-i situaţia azi ?

« Au fost oameni care ne-au ajutat, artişti precum Mathieu Chedid, Thomas Dutronc sau Stochelo Rosenberg mi-au spus că festivalul de la Patrimonio e prea frumos ca să se oprească. La nevoie, mi-au declarat că sunt dispuşi să cânte gratis ca să umplem visteria festivalului. Când vezi apoi oameni din afară care se implică şi ei în salvarea festivalului, capeţi curaj şi forţa ca să te baţi mai departe, să continui cu toate riscurile. Nu vrem să se oprească acest festival pentru că timp de opt zile ne este prea bine aici, nouă, această mare familie a « nopţilor chitarei ». Ne place să ne regăsim aici an de an ca să comuniăm în jurul chitarei şi a muzicii. » conchide Jean-Bernard Gilormini.

«Nopţile chitarei» de la Patrimonio, un festival magic într-un loc sublim
1546