Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vinul vechiului cocoș negru din Dealu Mare

Licorna Winehouse.jpg

Licorna Winehouse
Cules de Sauvignon Blanc
Image source: 
Veronica Lacureanu

Un tânăr oenolog, Gabriel Lăcureanu, a transformat o veche cramă fără prea multe aspirații, construită în 1909 la Dealu Mare, într-o afacere care câștigă pentru vinurile sale, medalii după medalii la concursurile naționale și internaționale. În timpul culesului, creatorul vinului rămâne lângă strugurii săi până când ultimul ciorchine este desprins de pe viță, pus în lădiță, apoi în presă, ca într-un final să ajungă în cramă, unde îl așteaptă mai multe trasformări gândite de oenolog. 

E toamnă în calendar, dar în Dealu Mare, soarele nu s-a ostenit să dea pagina și nu contenește să coacă strugurii din nesfârșitele plantații prahovene. Odată ce ai intrat pe Drumul Vinului, aceasta e priveliștea cât vezi cu ochii: vii și iar vii. Eu căutam o plantație mică, de 28 de hectare. Mică în comparație cu altele care au sute de hectare... O plantație și o cramă construită în 1909, sub numele de Cocoșul Negru, de soții Nicolau. Legenda spune că domnitorul Constantin Brâncoveanu i s-a arătat în vis domnului Nicolau și i-a spus că trebuie să facă un vin negru precum cocoșul din curte. Deși Brâncoveanu trăise într-o altă epocă, domnul Nicolau a ascultat visul și a construit crama. Patronii de acum nu i-au putut păstra numele deoarece, între timp, italienii de la Gallo Nero, în traducere Cocoșul Negru, înregistraseră internațional această marcă. Numele cramei și al podgoriei s-a schimbat, dar legenda rămâne.

Cum în Dealu Mare sunt vii cât vezi cu ochii, m-am cam rătăcit prin plantațiile vecinilor și am ajuns la bătrânul Cocoș Negru în jurul amiezei, fix când soarele adăuga ultimele grame de zahăr în strugurii care urmau a fi culeși. Campania de recoltare a începuse în acestă plantație cam de o săptămână. În această zi, se recolta Sauvignion Blanc. Printre rânduri, culegătorii, zeci de oameni mai harnici dect mine, umpluseră deja multe găleți.