Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România la Târgul Internaţional de Gastronomie de la Paris (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20170923_163348.jpg

Chef George Mihali, care a reprezentat România la "Satul gastronomiei" din Paris, 22-24 septembrie 2017
Chef George Mihali, care a reprezentat România la "Satul gastronomiei" din Paris, 22-24 septembrie 2017
Image source: 
Vasile Damian

«Sărbătoarea Gastronomiei» - a 7-a ediţie - s-a desfăşurat între 22 şi 24 septembrie în toată Franţa. La Paris, un « Sat al Gastronomiei » a fost instalat pentru al doilea an consecutiv pe malul Senei. Timp de trei zile, peste 40 de ţări au fost reprezentate printre care, în premieră, şi România.

« Satul Gastronomiei » le-a permis gurmanzilor şi curioşilor să voiajeze în peste 40 de ţări din lume, în peste 40 de bucătării diverse instalate de-a lungul Senei între Pont des Invalides şi Pont d’Alma, ca să descopere specialităţi culinare dintre cele mai exotice. Precizăm că « vedeta » anul acesta a fost pâinea sub toate formele şi varietăţile ei.

Acest tur al lumii culinare în trei zile l-am început cu longganisa – un soi de cârnat originar din Filipine. Tot la standul marelui arhipelag asiatic am descoperit goto, un fel de mâncare pe bază de burtă de vită, cu orez. Mai clasic, filipinezii aveau în farfurii şi crevete okoy. Congolezii de alături ne-au oferit desertul – banane prăjite – dar propuneau şi un soi special de pui la grătar. Pui, dar reţeta yassa, era atracţia bucătăriei din Mali. În Egipt, ca în mai tot Orientul, am găsit musaka, baclavale dar şi multe specialităţi şi ceiauri pe bază de hibiscus, un arbore tropical. Supe tailandeze, orez cu lapte de cocos, salate cu papaya erau specialităţile unui restaurant asiatic venit şi el să arate ce ştie în « Satul Gastronomiei ».

România, în premieră la această manifestare a gastronomiei, era reprezentaă de chef George Mihali. De pe standul său, dichisit şi plin ochi, nu lipseau sarmalele, jumările, caşcavalul, palinca, şamd.

Varietate mare deci pe standul românesc gestionat practic numai de familia şi aproapiaţii lui George Mihali, un chef originar din Sighetul Marmaţiei şi venit în Franţa acum nişte ani de zile. Maestrul bucatelor româneşti e de părere că în faţa gastronomiei franceze, cea românească are şi ea atuurile ei.

L-am întrebat pe cheful George Mihali ce i-ar face plăcere să audă de la clienţi, de la curioşii care vin să-i guste preparatele.

Emoţii şi plăcere a avut să mănânce la standul românesc un turist din România venit să-şi viziteze fata la Paris.

Au venit la standul lui George Mihali şi turişti ucraineni din Odessa.

Bucătăria este uneori şi o afacere de echipă, un lucru făcut un comun sau transmis de la un chef la altul. Este ceeace încearcă să-mi spună un coleg din Mali al lui George Mihali. Cel mai entuziast vizitator al standului românesc din « Satul Gastronomiei » a fost însă acest francez originar din Coasta de fildeş, prieten de 20 de ani cu un român din Paris. Mămăliga, uşor de digerat, şi palinca sunt cele două produse pe care le preferă !

Produse exotice la aproape fiecare stand

Greu de transpus în română dar şi mai greu probabil de digerat ar fi fost felurile culinare pe care nu le-am gustat şi care veneau din Azerbaidjan, Panama, Tibet, Sri LankaSudan sau Yemen. Nici măcar un bretzel german nu am gustat cu toate că era apetisant, la fel, nici specialităţile japoneze cu nume improbabile precum korokke sau kara-age nu am putut să le mai degustăm.

Specialitàti egiptene...

Sperăm ca ediţia de anul viitor să ne prezinte cel puţin la fel de multe feluri de mâncare ca şi acum spre bucuria celor, probabil, 30.000 de vizitatori care au trecut prin « sat » în aceste trei zile de cultură, mirosuri şi gusturi de pe toate meridianele.

România la Târgul Internaţional de Gastronomie de la Paris (Reportaj AUDIO şi FOTO)
2029