Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In fustele lui Yves Saint Laurent la muzeul din Paris (VIDEO)

20171020_121900.jpg

Muzeul Yves Saint Laurent îsi are sediul unde era atelierul istoric al marelui creator de modà, pe 5, Avenue Marceau din Paris
Muzeul Yves Saint Laurent îsi are sediul unde era atelierul istoric al marelui creator de modà, pe 5, Avenue Marceau din Paris
Image source: 
Vasile Damian

Muzeul Yves Saint Laurent şi-a deschis porţile în casa în care din 1974 în 2002 a lucrat marele creator de modă.

Vizitatorii pot admira în acest « hôtel particulier » în stil Napoleon al III-lea, primele creaţii ale lui YSL, modelele sale emblematice – smoking-ul pentru femei, sahariana, etc – dar şi sursele sale de inspiraţie. Graţie unei scenografii de excepţie, se poate pătrunde de-a dreptul în « bucătăria » stilistului : desenele pregătitoare, schiţele, eşantioane de stofă, nasturi, nimic nu lipseşte.

In « studioul » de la etaj este reprodus cu precizie locul în care lucra zilnic creatorul. Uriaşa bibliotecă, planşeta sa de lucru, alte desene şi creioane, chiar şi ochelarii lui Saint Laurent sunt prezenţi. La picioarele acestui birou pe care s-au schiţat unele dintre cele mai mari creaţii vestimentare, bolul de mâncare al câinelui Moujik, companionul de nedespărţit al maestrului.

Inainte de părăsi acest loc al memoriei dar şi de inspiraţie pentru tânăra generaţie, vizitatorul poate viziona o serie de filme şi neuitatul mesaj de adio al lui YSL, discursul din 2002 când a anunţat că spune adio acestei meserii pe care a iubit-o atât. « Spun astfel adio şi fantomelor estetice care m-au urmărit încă din copilărie ».