Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum e sa fii femeie în Africa francofonă?

conferinta_femei_francofone.jpg

Participante la Conferinta Femeilor Francofone Bucuresti 2017
Participante la Conferinta Femeilor Francofone Bucuresti 2017
Image source: 
Facebook OIF

600 de persoane din întreaga lume francofonă, în majoritate femei, au participat în această săptămână la Conferința femeilor francophone de la București cu un mesaj foarte important : elle’s imposent, adică ele se impun. După ani de zile de negocieri pentru a deveni egale în drepturi cu bărbații, femeile au hotărât că e timpul să treacă la acțiune și au lansat la București un apel prin care își impun punctul de vedere față de rolul femeii în lume. Am stat de vorbă cu câteva participante pentru a vedea pentru a afla cum se simt ele ca femei în țările din care provin.

Timp de două zile, sălile Palatuli Parlamentului au vibrat de culoare. Și vorbesc despre culoare la propriu pentru că veșmintele doamnelor de la conferință, venite din aproape 60 de țări francophone, au creat o defilare de modă interculturală și nu am fost singura care am admirat, de exemplu, superbele costume tradiționale africane, codițele împletite sau turbanele colorate. De la chestiuni sensibile precum situația femeilor în zone de război, la accesul la educație, egalitatea dintre sexe, rolul femeii în era digitală sau modă, la conferințe și pe holurile parlamentului s-au discutat de toate. Revenind la modă, dar în același timp la antreprenoriat și la accesul femeii la educație, m-am oprit la un stand al expoziției cu vânzare din cadrul conferinței. Un stand viu colorat unde două doamne africane vindeau produse de artizanat din Togo. Erau încântate de vânare și spuneau că nu e o idee rea să se extindă și la București.

Artizanatul din Togo seamănă cu cel românesc

Rep: Tocmai ce spuneați că ar trebui să deschideți un magazin la București ? o întreb râzând pe una dintre doamne.

„Un magazin, la modul serios, nu știu, dar e prima dată când venim aici și ne dăm seama că oameilor le plac motivele africane, bijuteriile masai. Am văzut în broderiile românești culori frumoase pe care le regăsiți și la noi. Noi avem un atelier de 20 de artizane, totul este lucrat de mână, e artizanat pe care vrem să-l transmitem și să-l valorizăm. La noi, femeile învață să lucreze această pânză mult mai fin.”

Rep: Francofonia ajută organizația dumneavoastră ?

„Francofonia mă ajută să particip la acest tip de conferințe și îmi susțin proiectul. Nu am un suport financiar, ci susținere prin acest tip de evenimente unde întâlnesc alte femei. Tocmai ce-am lansat Le Reseau des Femmes, Rețeaua Femeilor, un site despre care se va scrie în cărți că s-a lansat la București. E un loc în care femeile pot să își împărtășească  problemele și soluțiile și unde se ajută un ape alta.”

 

În Tunisia, femeile nu sunt obligate să poarte voal

Conferința de la București a fost foarte apreciată din punct de vedere al particpării de toată lumea, iar acest lucru se datorează și voluntarilor francofoni pe care i-am întâlnit făcându-și selfieuri la panoul cu logo-ul conferinței. Fete și băieți mi-au povestit despre rolul femeilor în țările lor.

 

„Femeile se impun”, iar bărbații le ajută, îmi spune din prima un tânăr.

Rep : Din ce țară sunteți ?

„Din Algeria, dar îmi fac studiile aici.”

Rep : Ce faceți pentru femei ? întreb.

„Le respectăm,” răspunde. „Este obligatoriu. Suntem într-o societate civilă și respectăm femeia. Ne comportăm cu ea…. De fapt nu este nici o diferență. O femeie e ca un bărbat.”

 

Rep : Din ce țară veniți ? întreb o tânără.

„Sunt algeriană, dar îmi fac studiile aici. Fac un doctorat în arhitectură.”

Rep : Sunteți algeriană, veniți dintr-o țară musulmană. Faceți-mi o comparație între cum vă simțiți în Algeria ca femeie și cum vă simțiți aici.

„Nu cred că e așa o mare diferență. Văd că în țara mea, situația femeii se schimbă din ce în ce mai mult în bine pentru că sunt femei care se bat zi de zi pentru poziția lor în societate. Sunt femei cu ambiție, cu vise și se bat pentru ele.”

 

Lângă tânăra algeriană, văd o altă tânără cu un ecuson pe care scrie că vine din Maroc.

„Da, sunt din Maroc și sunt studentă la Universitatea Politehnică din București. Sunt membră a comitetului francofon al Universității. Sunt în anul doi la inginierie mecanică.”

Rep : Cum se simte o femeie în Maroc ? o întreb și pe acestă tânără.

„Femeia marocană se impune. În comparație cu anii din urmă, devine din ce în ce mai mult liberă și activă.”

 

Rep: Sunteți aici multe femei din lumea musulmană, dar vă fac o confidență, eu nu prea am văzut femei care să poarte voalul islamic, le spun fetelor

„Eu sunt tunisiancă și la noi femeile sunt libere de mult timp”, îmi răspunde o studentă. „Există libertatea de a purta sau nu voalul. Dacă mergeți în Tunisia, veți vedea un melanj, femei care poartă voalul, femei care nu-l poartă, femei în fuste scurte, nimeni nu analiează pe nimeni.”

Rep : Este totuși o decizie pe care o iei usor, să nu porți voalul ca femeie musulmancă ?

„Și eu sunt tot tunisiancă și, la noi în familie bunicile mele nu au purtat voalul. Nu e o obligație și nu a fost o obligație să o facem,” răspunde o altă tânără.

 

Rep : Așadar femeile se impun, iar bărbații se angajează ? întreb un student din Camerun.

„Da, bărbații se angajează. Ne angajăm să le susținem în nevoile lor cotidiene. În jurul meu le vedeți pe colegele mele care sunt pe cale să devină inginei ca și mine.”

Rep : Femeile se impun, iată o atitudine puternică. Fiind bărbat, vă sperie lucrul acesta ?

„Hmmmmm…. Oarecum pentru că femeile acestea se pun pe treabă serios, răspunde studentul râzând. Da, de, se pun pe treabă și iau avânt.”

„Eu cred că un bărbat puternic nu are de ce să se teamă de o femeie puternică. O va susține,” intervine colega algeriană.

Rep : E adevărat ? întreb eu.

„Aș spune că nu pentru că… da și nu”, continuă tânărul încurcat. „Se angajează puternic și cred că ne vor putea depăși, răspunde studentul care își doreste desigur ca bărbații să nu piardă chiar foarte mult teren.”

Așadar femeile se impun și bărbații se angajează să le sprijine pe doamne să se bucure de drepturi egale. O singură recomandare, doamnelor : să nu-i speriem prea tare pe partenerii noștri.