Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poluarea fonică: Decibelii înnebunitori. Cui îi pasă de hărmălaie? (reportaj RFI)

poluare_fonik.jpg

Image source: 
www.flickr.com

Foarte zgomotos. La orice oră, de la 06.00 dimineața până la 22.00 este foarte foarte zgomotos. Mă deranjează foarte tare. (...) La etajul 1 se aude și mai tare. (...) Mașinile, de la 6 jumătate încep…

Cei care fac zgomot între orele 22:00 - 8:00 și 13:00 - 14:00, avertizați anterior de poliție, riscă închisoare de la 3 luni la doi ani, prevede un prioiect de lege lansat recent în dezbatere publică de Ministerul de Interne. 
Dincolo de controversele pe care le iscă inițiativa, poluarea fonică este un fenomen cât se poate de real, mai ales în marile orașe. Studiile medicale atrag atenția că sunt consecințe grave asupra organismului, locuitorii se plâng că trăiesc în hărmălaie zi și noapte, iar autoritățile par fie dezinteresate, fie, în cel mai bun caz, depășite de situație, după cum reise din reportajul special RFI.

Ascultă AICI reportajul integral: 

Poluarea fonică, zgomotul peste limitele maxime admise, contribuie, în fiecare an, la zeci de mii de decese. Este evident un factor de stres continuu, care amplifică alte afecțiuni, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în repetate rânduri că hărmălaia urbană, orice zgomot care trece de 50 de decibeli, afectează organismul.

Pentru a vă face o idee, gândiți-vă că într-un restaurant aglomerat de pildă, se pot înregistra în jur de 55 de decibeli. Iar într-o intersecție aglomerată, nivelul zgomotului poate urca spre 75 de decibeli. Când se lasă seara peste București, atunci când vine acel moment magic de odihnă, în multe zone din Capitală, până și greierii își pun dopuri de urechi. E trecut de miezul nopții într-un cartier din nord. Aproape seară de seară, parcarea unei companii private devine loc de joacă pentru cei care fac drifturi și curse de mașini.

Rețeta e simplă: câteva minute de scrâșnit de roți, o accelerare până la linia de sosire, apoi împrăștierea, pentru a nu risca întâlnirea cu Poliția. Momentul se repetă de zeci de ori într-o noapte.  Chemați să intervină, polițiștii recunosc că nu prea au ce face.

Reporter: Le dați o amendă și ei își văd de treaba lor…

Polițist: Da. Păi astea sunt măsurile legale. Astea sunt legile.

Poliția Capitalei și Poliția Rutieră susțin că fac periodic acțiuni de control și că numai vara trecută s-au dat peste 36 de mii de amenzi pentru depășirea vitezei legale, atât ziua, cât și noaptea.  Este însă doar o imagine de ansamblu. Diana Sarca, purtător de cuvânt:

D.S.: Sunt zone mai largi, pretabile pentru organizarea unor asemenea curse și atunci se acționează împreună  cu polițiile de sector.

Reporter: Dacă Poliția știe care sunt zonele, atunci cum se face că aceste curse se repetă aproape seară de seară?

D.S.: Dacă aveți sesizări în acest sens, v-aș ruga să le transmiteți și către noi. Depinde și de regimul acelei zone.

Reporter: Adică?

D.S.: Putem vorbi despre un drum public. De o parcare publică sau despre un domeniu privat.

Reporter: Dacă e drum public, ce poate face Poliția?

D.S.: Respectivul conducător auto este sancționat.

Reporter: Prinește o amendă, da? Negru pe alb.

D.S.: Da.

Reporter: Dacă e parcare privată?

D.S.: Vorbim de tulburarea ordinii și liniștii publice. Da domnule, e zgomot foarte puternic. Constatarea se face de către polițist în momentul în care ajunge la fața locului.

…același polițist care constată și tulburarea liniștii publice de către baruri, cluburi, discoteci, terase :

Polițist: Știu. E pe șoseaua Străulești. Doar asta se poate face. Dat amenzi și astea…

Reporter: Deși e trecut de miezul nopții!

Poliștist: Da, am înțeles. Știu. Au aplicat sancțiuni. Astea sunt măsurile. Alte măsuri nu poți să iei. Să le tai curentul sau…

Pe forumuri și alte grupuri, oamenii se plâng că sunt nenumărate cluburi, baruri, discoteci care le fac nopțile albe. Familia Dianei V. locuiește foarte aproape de centru. Blocul respectiv nu e la bulevard. Chiar și așa…

D.V.: Noaptea nu poți dormi. Sunt foarte multe cluburi. Nu foarte aproape  Dar de la care muzica se aude foarte foarte tare, chiar și atunci când geamurile sunt închise. Se aude ca și cum ai fi acolo. Sunt nopți în care și dacă închizi geamul și dacă stai cu el deschis, se aude la fel de tare. Sunt nopți în care am sunat la Poliție și am cerut să facă ceva.

Reporter: Până la ce oră?

D.V.: Nopți spre dimineață. Până la 4-5 dimineața se aude. Sunt variații. Mai sunt ore la care se întrerupe sau muzica e dată mai încep. Probabil că se mai plâng și alții. Dau muzica mai încet, după care repornesc.

Diana V. a căutat să se documenteze, să vadă dacă sunt și alții în situația familiei sale. A ajuns până în punctul în care le-a scris, personal, cluburilor de unde ar putea veni gălăgia:

D.V.: Am găsit o serie de forumuri. Deci nu s-a făcut nimic. Unele discuții erau din 2007, de exemplu. În aceeași zonă, oameni deranjați. În 2017 e aceeași situație. Legislația în vigoare ar trebui să se aplice. Mai ales că există niște ore de la care muzica ar trebui dată mai încet la terase, la cluburi. Am scris către cluburile care ar putea să polueze fonică în zona aceasta. Unele au răspuns, altele nu. (…) Am o fetiță. Cu inocența vârstei de 8 ani și cu somnul din copilărie, ea doarme buștean., deși la ea în cameră se aude foarte tare.

Reporter: Și pentru dvs. cum se traduce o noapte nedormită?

D.V.: Se traduce prin productivitate mai mică, prin energie pierdută. Poate o stare de iritație…În momentul în care, pe lângă aceste cluburi se mai organizează și diverse alte evenimente…Au existat evenimente organizate chiar de Primăria Capitalei și unde zgomotul a fost la fel de puternic. S-a auzit o noapte întreagă. Nu poți să dormi o noapte întreagă. Nu ești om a doua zi.

Poliția Capitalei: Orice sesizare este tratată cu aceeași seriozitate.

D.V.: Ei nu fac nimic. Sunt întrebată de unde vine zgomotul. Ar trebui să mă duc probabil pe străzi și să identific sursa de zgomot.

La solicitarea RFI,  Poliția Capitalei transmite că  dat peste 1.700 de amenzi vara aceasta pentru tulburarea liniștii publice, cu o valoare cumulată de peste 700 de mii de lei. Din nou, e o statistică generică, fără date defalcate.

Poliția Română nici măcar nu deține sonometre, aparate de măsurare a intensității sunetului. Cine poate rezolva atunci problema poluării fonice? I-am întrebat pe cei de la Garda de Mediu, insituție cu atribuții în domeniu trasate clar de lege, ce fac, concret, în această privință. Mi s-a răspuns, în scris, că Garda de Mediu se ocupă în primul rând de poluarea fonică industrială. Restul sensizărilor sunt redirecționate către direcțiile de sănătate publică, direcțiilor de mediu din cadrul primăriilor sau către Poliție.  

În răspunsul citat se invocă și o directivă europeană care obligă autoritățile locale să întocmească hărți de zgomot. La București există un asemenea document. A reieșit, după măsurători, că sunt peste 500 de mii de persoane afectate de zgomote mai mari de 55 de decibeli, că sunt în jur de 200 de zone roșii, cu poluare fonică accentuată și că, în mare, e cam aceeași situație ca în urmă cu zece ani.

Este o hartă a zgomotului care arată de fapt că:

Absolut toate arterele circulabile, toate au nivelul de zgomot maxim admisibil depășit, spune Dan Trifu, de la Asociația neguvernamentală Ecocivica:

D.T.: Nu se ia nicio măsură pentru diminuarea zgomotului. Nu interesează deloc autoritățile. Fac aceste studii și planuri de acțiune pentru că sunt obligați. Ca să motiveze Uniunii Europene că ne mișcăm. Totul este numai de fațadă. (…) În zonele în care se desfășoară curse de mașini putem înregistra 120 de decibeli. Exact zgomotul pe care îl are un avion la decolare. Tot ce însemană acești factori, mai ales aceste cluburi pentru care nu sunt făcute măsurători de zgomot reale. Numai faptul că vorbim noi mai tare în casă și sunt aproape 50 de dB. Vă dați seama că un club din acela…pur și simplu îți tremură mobile în casă. (…) Sunt cluburi de vară construite illegal pe spații verzi. Și foarte multe în parcuri. Funcționează illegal. Pentru că dacă s-ar realiza măsurători de zgomot ar fi sufficient să le închidă. (…) Abia am reușit să demolăm un club de la Parcul Herăstrău și încă unul de la Ștrandul Tineretului. (…) Numai prin instanță. 

 

 

 

824