Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un loc al demnității pentru mamele fără speranță

agar-spring-by-dulghens_26_1.jpg

Mamica la Casa Agar
Sursa imaginii: 
Asociația Touched Romania

Sărace, bătute, agresate psihic sau rămase însărcinate după ce au fost vândute pentru prostituție, ce pot face mamele românce să scape de umilință și să înceapă o viață nouă alături de copiii lor? În România, trei femei din zece declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic de partenerul de viață, însă nu au unde se adăposti pentru că nu toate primăriile au centre maternale sau pentru că locurile sunt insuficiente. Anumite ONG-uri, precum Touched Romania, încearcă să suplinească această lipsă și au creat case sigure pentru mame și copiii care trăiesc în situații de abuz sau pur și simplu în sărăcie.

În fotografie: o mămică ajutată de Casa Agar și copilașul ei. 

Aproape o cincime din femeile lumii între 15 și 49 de ani au fost bătute și/sau violate de partenerii de viață, arată un raport al ONU care a declarat data de 25 noiembrie Ziua pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. În România, media este și mai mare: 3 din 10 românce au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani, potrivit unui studiu Agenţiei Europene pentru Drepturile Fundamentale privind violenţa asupra femeilor.  

Casa Agar a Asociatiei Touched Romania este un centru maternal, cu adresă secretă, care adăpostește în prezent 6 mămici și copiii lor, bebeluși și școlari. Sufragerie, bucătărie cu dotări speciale pentru bebeluși, dormitoare, băi, casa are tot ce trebuie pentru traiul mămicilor și al copiilor lor. Femeile ajung aici din diverse motive: sărăcie, violență sau sunt victime ale traficului de persoane. Odată ajunse la Agar, ele sunt ajutate cu toate cele necesare traiului de zi cu zi, fac terapie, merg la ateliere unde creează diverse obiecte pe care apoi Asociația le vinde, fac cursuri și diverse specializări. După un an petrecut în casă, mai stau până la un an într-un apartament de tranziție unde se gospodăresc singure, fără să plătească chirie. Urmează apoi reintegrarea în societate pe propriile picioare.

Andreea este o tânără beneficiară a Asociatiei, alături de cei doi copii ai săi. Îi vom spune Andreea pentru a-i putea păstra identitatea anonimă.  Deși Andreea trecuse prin iad cu un partener care o abuza de față cu fetița sa, după finalizarea procesului de custodie cu ajutorul Asociatiei, fostul partener a convins-o să se întoarcă la el. Andreea nu și-a mai luat viața în mâini și l-a iertat pe bărbat. Cei doi au mai avut un copil, însă vechile metehne ale agresorului nu au întârziat să reapară, iar Andreea s-a trezit din nou că trebuie să plece pentru a evita violența. A avut noroc, deși la Casa Agar nu te poți întoarce, ea a fost reprimită și a reluat programul și drumul către independența emoțională și materială. Cazul ei nu este singular, adesea agresorii își conving victimele să se întoarcă la ei, după cum spune Sandra Voicu, psihoterapeutul Asociației.

La Casa Agar ajung femei din absolut toate păturile sociale, cu toate tipurile de educație. De-a lungul timpului, Casa a găzduit în jur de 200 de mămici alături de copiii lor. O parte din acestea erau femei cu studii superioare aflate în situații de abuz, după cum poveștește Natalia Ungureanu.

Violența în familie nu este unicul motiv pentru care femeile ajung în situații vulnerabile și au nevoie să se adăpostească undeva alături de copiii lor. Casa Agar sprijină mămici minore și nu trebuie uitat că unul din zece copii născuți în țara noastră are mamă minoră. România ocupă un rușinos loc 1 în Europa la acest capitol. La asociație vin minore din familii care nu se mai pot întoarce acasă sau fete din orfelinate care au rămas însărcinate șu nu au nici un fel de ajutor. Nu în ultimul rând, la Casa Agar se află mămici victime ale traficului de persoane care au rămas însărcinate în urma abuzului sexual din timpul traficului.

Anul acesta ONU a dedicat nu o singură zi, mâine 25 noiembrie, ci 16 zile de campanie împotriva violențelor comise asupra fetelor și femeilor, până pe 10 decembrie sub sloganul: Nu lăsați pe nimeni în urmă-Leave No one behind, end violence against women and girls.