Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Chez Miha», singurul magazin românesc din Paris … de care ştiu majoritatea românilor (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20171122_103425.jpg

Mihaela Pomian, patroana de la "Chez Miha", singurul magazin românesc din Paris
Mihaela Pomian, patroana de la "Chez Miha", singurul magazin românesc din Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

«Chez Miha» şi-a serbat de curând cei 9 ani de existenţă. Magazinul cu produse româneşti este amplasat în arondismentul 15 al Parisului, nu foarte departe de Casa Radio şi de Turnul Eiffel. Este singurul de acest gen din Paris intramuros, cu alte cuvinte mai există magazine cu produse româneşti dar ele sunt în periferia capitalei franceze, acolo unde s-au stabilit cei mai mulţi dintre românii sosiţi în Franţa în ultimii ani. Patroană la «Chez Miha» este Mihaela Pomian – de unde şi numele magazinului. Vasile Damian a stat de vorbă cu ea şi a întrebat-o pentru început cum a debutat această «aventură».

Mihaela Pomian, inginer zootehnist, originară din Seini (între Baia Mare şi Satu Mare), şi-a început «aventura» cu magazinul «Chez Miha» în 2008. Idea i-a venit după un sejur în Canada, ţară în care iniţial plecase şi unde dorea să se stabilească. «Acolo erau multe magazine româneşti. Cum prietenul meu nu dorea să vină în Canada, m-am întors eu la Paris cu idea de a deschide un magazin românesc.»

Produse româneşti, e adevărat, lipseau atunci de pe piaţa franceză şi în particular pariziană. Intre timp, s-au deschis mai multe – peste 20 - dar toate sunt în afara capitalei, în periferia Parisului. Doar «Miha» este în Paris şi îi merge foarte bine.

«Cei mai mulţi clienţi sunt români sau cupluri mixte.» Zacuscă, mezeluri afumate, varză afumată, dulceţuri, şerbet, etc.... nimic nu lipseşte de pe rafturile magazinului din Rue de Javel.

«Cel mai greu mi-a fost să mă obişnuiesc cu neseriozitatea unora dintre compatrioţii noştri când comandam produsele în România. Aveam surprize când ajungea aici pentru că unele erau expirate de exemplu.»

«Vinul îl luăm direct de la producător. Apoi, sunt unele vinuri pe care ni le-au sugerat clienţii. Cu vinurile venite din România este însă o problemă. Românii încă nu au înţeles că trebuie să ai aibă un preţ competitiv pe piaţa franceză. Cu 10-15 euro, eu nu-l pot vinde pentru că la preţul ăsta, francezul preferă să-şi cumpere vinul lui pentru că ştie ce calitate are. Chiar dacă vinul românesc e bun !»

«Acum, în ajun de sărbători, fiind şi «traiteur», putem pregăti o serie de mâncăruri : sarmale, salată de bœuf, salată de vinete, cozonaci iar de la furnizorii din ţară aducem caltaboşi şi leber.»

«Nu regret deloc că am revenit din Canada la Paris. România îmi lipseşte doar puţin pentru că am familie aici. Anul acesta am fost acolo la întâlnirea de 20 de ani de la terminarea facultăţii» îmi spune în încheierea Mihaela Pomian, patroana lui «Chez Miha», singurul magazin românesc din Paris.

 

Precizare: În urma mai multor semnalări din partea ascultătorilor noștri, am verificat şi am constatat că mai există două magazine cu produse româneşti în Paris, recent deschise (mai puţin de doi ani): ”Epicerie Nicolae” şi ”Pe gustul nostru”. Promitem că vom reveni cu interviuri şi de acolo.

 
«Chez Miha», singurul magazin românesc din Paris, a împlinit 9 ani