Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mai multe probleme ale școlilor românești din stânga Nistrului, soluționate

Cele opt școli cu predare în limba română din Transnistria vor activa în regim normal, după aproape 15 ani, potrivit unui protocol semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, de reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru soluționarea problemei transnistrene din partea Chişinăului şi a Tiraspolului.

Noul protocol prevede că cele opt școli cu predare în limba română vor fi asigurate cu materiale didactice și cele necesare pentru desfășurarea procesului educațional. Tarifele achitate de instituţiile de învăţământ pentru serviciile comunale vor fi micșorate, iar plata pentru chiria clădirilor va fi simbolică. Totodată, reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului au convenit să fie asigurată libera circulație a profesorilor și a elevilor instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului.

De asemenea, a fost semnat și un protocol cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii, emise în regiunea transnistreană. Acest lucru va permite absolvenților să-și continue studiile în străinătate, inclusiv în ţările Uniunii Europene.

În regiunea transnistreana funcționează în prezent opt școli cu predare în limba română, subordonându-se Ministerului Educației de la Chișinău. Peste două mii de copii învaţă aici. În vara anului 2004, administraţia de la Tiraspol a dispus închiderea tuturor şcolilor româneşti din Transnistria. Copii, părinții și profesorii de la cele opt școli au protestat vehement şi au supravegheat instituțiile timp de vreo trei săptămâni, pentru a nu fi sigilate. Cu toate aceste, milițienii transnistreni au devastat atunci mai multe instituții, iar mai târziu administrația transnistreană a cerut școlilor să se înregistreze oficial la Tiraspol.

O altă decizie aprobată de reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru soluționarea problemei transnistrene este legată de asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. În acest sens, ”a fost creat cadrul necesar pentru restabilirea Mecanismului de prelucrare a pământurilor din anul 2006, care va permite proprietarilor și fermierilor din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca să-și prelucreze terenurile fără  impedimente”. ”De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru”.