Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: Cum au serbat românii Marea Unire la Alba Iulia

Mii de persoane au participat, vineri, la Alba Iulia, la manifestările prilejuite de ziua Marii Uniri, 1 Decembrie. Autoritățile locale au pregătit un program complex de manifestări, cu depuneri de coroane de flori, ceremonii religioase, parade militare, focuri de artificii și concerte de muzică populară, dar și rock. Ce a însemnat 1 Decembrie pentru participanții de la Alba Iulia, aflați din reportajul următor.

Manifestările de anul acesta au aniversat 99 de ani de la momentul Marii Uniri și au stat, la Alba Iulia, sub semnul decenței. Cetatea Albei Iulii a fost arhiplină, iar cei prezenți au avut parte de ceremonii oficiale, cu depuneri de coroane de flori la statuile Regelui Ferdinand I și Reginie Maria, lui Ion I.C. Bratianu, Iuliu Maniu sau Mihai Viteazul.

În Catedrala ortodoxă a Încoronării a avut loc un Te deum, urmat de o paradă militară pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Militarii au trecut pe sub focurile tunurilor de confetti care au făcut atmosfera multicoloră. La Alba Iulia au sosit români de pretutideni.

Sărbătoarea de la Alba Iulia a stat sub semnul gastronomiei: Marea Unire a Bucătarilor și Festivalul Gustului Românesc au fost două dintre manifestările culinare organizate cu această ocazie. Cei mi impresionați de manifestările de la Alba au fost copiii.

De 1 Decembrie, nu au lipsit nici focurile de artificii, concertele de muzică populară sau cele de rock ori muzică ușoară, care au încălzit atmosfera.

Ascultați un reportaj de Bianca Pădurean (Audio)