Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj la cald din Gaza City: palestinienii amenință cu revolta

gaza4.jpg

Image source: 
Alex Olaru / RFI România

După anunțul lui Donald Trump privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, liderii palestinieni, inclusiv cei din Fasia Gaza au cerut trei zile de așa-numită furie, de revoltă. Iar lumea s-a mobilizat. În piața Eroului Necunoscut din Gaza City, oamenii au ieșit în stradă cu bannere anti-Trump, cu mesaje dure, au dat foc unor steaguri americane și au cerut unitate între palestinieni.

Nu a fost un protest de intensitatea celor din Cisiordania, în primul rand pentru că in Fâșia Gaza nu există un contact direct între palestinieni și soldații israelieni. Dar au fost și voci disperate, care au cerut un răspuns pe măsură. ”La foc să se raspundă cu foc”, a strigat un palestinian.

Înainte ca președintele american Donald Trump să facă anunțul referitor la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și, mai departe, despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv, în Gaza existau temeri că, indirect, Trump va dinamita relația încă fragilă dintre Fatah și Hamas. Coincidență sau nu, în Gaza abia sosiseră liderii Fatah, pentru a pune la punct detalii administrative.

Ulterior, reprezentanții facțiunilor palestiniene până mai ieri rivale, au venit la demonstrație cu mesaje similare, de unitate. Au fost însă și amenințări, mai mult sau mai puțin voalate. Purtătorul de cuvânt al Fatah în Gaza, Fayez Abu Eta a vorbit despre consecințe de neimaginat, pentru întreaga lume arabă:

America nu mai este prietenul Palestinei și al lumii arabe, ci , fățiș, doar al Israelului. Palestinienii sunt și vor fi uniți. E foarte, foarte periculos ce face Trump, pentru întreaga lume islamică. Răspunsul poate periclita pacea din întreaga lume. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și mutarea ambasadei creează un șir de evenimente pe care nimeni nu le poate anticipa sau controla”.

O a treia Intifadă este posibilă, a spus, în mijlocul demonstranților, reprezentantul organizației Jihadul Islamic. Și acesta a vorbit de un posibil conflict de amploare:

Anunțul lui Trump e o declarație de război pentru Palestina și lumea arabă. Oamenii se vor revolta din nou,  va fi o a treia Intifadă”.

Spre finalul demonstrației, în piață au apărut, brusc, câțiva bărbați mascați, înarmați până-n dinți. Sunt susținători ai lui lui Mohammad Dahlan, rupt din Fatah, fondatorul unei grupări numite Harakat Fatah. Așa cum e obiceiul în Gaza, liderul lor a scos un bilețel de pe care a citit un mesaj. Luptătorii mascați au avut grijă să amintească de atentatele cu bombă de la ambasadele americane din Libia sau Beirut. Trump ne înjunghie pe la spate, au spus cei din Harkat Fatah:

Ierusalimul e capitala Palestinei. Ierusalimul e inima Palestinei. Trump pune gaz pe foc, va fi război.Trump înjunghie Palestina pe la spate și la fel face cu întreaga comunitate internațională”.

Am văzut și am vorbit însă și cu palestinieni care își încasau, în alte părți ale orașului, doza sâcâitoare de rutină, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Sau oameni care au trecut, fără a schița vreo reacție, printre manifestanți, doar pentru a scurta un pic drumul spre destinație. Curentul electric în Fâșia Gaza e oaspete de lux: vine și pleacă oricând dorește.

În Gaza City sunt cel mult patru ore de electricitate pe zi, la ore care diferă. Nimeni nu poate ști când e lumină și când dispare lumina, așa că oamenii care au avut cât de cât posibilități și-au instalat generatoare. În rest, străzi desfundate, sărăcie lucie și doar o umbră de speranță într-un trai mai bun. Sunt și palestinieni care cred că decizia lui Donald Trump nu va schimba lucrurile. Că viețile lor trăite în condiții mizere sunt influențate în primul rând de ciocnirile politice și interesele celor care îi reprezintă, fie Fatah, fie Hamas.

Nu e însă exclus ca tensiunea în Fâșia Gaza să crească gradat. La presiunea Egiptului, e probabil ca gruparea Hamas, considerată teroristă, să se abțină, pentru moment de la provocări. Ar putea lansa însă rachete și tiruri spre Israel salafiștii jihadiști, un fel de lupi singuratici, fideli unor familii din Gaza, pe care, teoretic, nimeni nu îi poate controla. Multe ar putea depinde așadar și de felul în care Israelul va răspunde unor eventuale provocări.  

Până atunci, punctul de frontieră de la Erez se închide, din această după-amiază până duminică, după programul normal, semn că, pentru moment, lucurile sunt încă relativ calme. Granița cu Egiptul e închisă de luni bune, așa că Fâșia Gaza se pregătește de un nou sfârșit de săptămână în care stă, singură, pe întuneric.

 
Ascultă reportajul realizat de trimisul special al RFI România în Gaza, Alex Olaru