Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Tudose: Este nevoie de stabilitate pentru a continua reformele și parcursul european al R.Moldova

premierul_tudose_in_republica_moldova_-_foto_conferinta_de_presa.jpg

Premierul român, Mihai Tudose şi omologul său moldovean, Pavel Filipy la Chisinau
Premierul român, Mihai Tudose şi omologul său moldovean, Pavel Filip la conferința de presa de la Chișinău
Sursa imaginii: 
Gov.md

Prim-ministrul Mihai Tudose, aflat în prima sa vizită oficială în R.Moldova, a declarat că România va continua să sprijine R.Moldova în realizarea reformelor inițiate și în parcursul european. Iar în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral, premierul român a afirmat că s-a făcut un pas spre democrație, asta în timp ce oficiali europeni, societatea civilă și partidele neparlamentare de la Chișinău critică dur votul deputaților moldoveni.

Premierul român, Mihai Tudose a reiterat că România rămâne un avocat fidel al R.Moldova, pe plan internațional.„Este un efort comun, dar este nevoie de continuare, de stabilitate. Suntem total angajați în efort comun cu Republica Moldova în atingerea obiectivului ei de integrare europeană”.

În contextul schimbării sistemului electoral din R.Moldova, prim-ministrul României și-a exprimat regretul că unii politicieni moldoveni transmit mesaje distorsionate la Bruxelles. Iar pentru a convinge cetățenii moldoveni de utilitatea și efectele modificărilor Codului Electoral, Mihai Tudose a invocat experiența României. ”Sunt multe țări din lume care au acest sistem electiv și nu este nimic ieșit din comun. S-a făcut schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem electoral democratic.Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului”, a afirmat Tudose.

În alt context, premierul român a anunțat că în toamna acestui an, la Chișinău va avea loc o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova.

La rândul său, premierul moldovean, Pavel Filip a mulțumit României pentru sprijinul acordat, menționând că, dincolo de culoarea politica a guvernelor de la București, atitudinea față de R.Moldova nu s-a schimbat, iar acest lucru este important.„Avem o relație specială, nu este o simplă relație bilaterală între două state vecine, dar este una mult mai profundă, o relație de suflet, pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, avem aceeași istorie”.

Suntem recunoscători României în mod special pentru reconstrucția și reparația grădinițelor, donarea de microbuze școlare, implementarea serviciului medical de urgență SMURD, reabilitarea Institutului Mamei şi Copilului, renovarea Muzeului de Artă din Chişinău, oferirea burselor de studii tinerilor din Republica Moldova”.

Printre subiectele abordate au fost cele legate de domeniul energetic şi al infrastructurii. În context, oficialii s-au referit la construcția gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, proiect care vine să asigure independența și securitatea energetică a Republicii Moldova. Premierul Pavel Filip a spus că proiectul tehnic va fi gata în câteva săptămâni, iar până la sfârșitul anului 2018, gazoductul va fi funcțional.

Cei doi premieri au discutat și despre schimburile comerciale dintre ţări, care sunt în continuă creştere, România fiind principalul partener comercial al R.Moldova. „Am reiterat interesul nostru de a continua investiţiile româneşti în țara noastră, am vorbit despre programul de privatizare pe care îl avem și am invitat încă o dată companiile românești să facă investiții în Republica Moldova”, a mai spus Pavel Filip.

Tot astăzi, Guvernul României a donat 96 de microbuze școlare pentru instituțiile din R.Moldova. În septembrie 2014, Guvernul României a mai donat Republicii Moldova 100 de microbuze școlare.