Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizita președintelui Macron, momentul de vârf al relației România-Franța în 2017

Vizita președintelui Emmanuel Macron la București, în luna august, găzduirea de către capitala României a Conferinței Femeilor Francofone dar și o serie de colaborări în domeniul militar sau în cel cultural au fost principalele repere ale relației franco-române în 2017. 

Momentul de vârf al relației franco române din acest an l-a constituit, desigur, vizita la București a președintelui Franței, Emmanuel Macron, la doar trei luni și jumătate de la alegerea sa în funcția de șef al statului. O vizită precedată de o reuniune la nivel de premieri, în luna iunie, între Édouard Philippe și Sorin Grindeanu, în cre șefii celor două guverne au stabilit că vor lucra împreună pentru întărirea proiectului european.

Vizita a făcut parte dintr-un periplu central și est-european, care a cuprins Viena dar și litoralul Bulgariei, iar unul dintre punctele esențiale a fost intenția președintelui francez de a obține sprijin în privința modificării directivei privind muncitorii detașați. Însă un alt element important al vizitei a fost reprezentat de marile teme europene.

Președintele Emmanuel Macron a invitat România să se alăture procesului de reformare a Uniunii Europene și a Spațiului Schengen. Dar, a;a cum a subliniat președintele francez, spaţiul european de libera circulaţie nu este un cadou, și asta dintr-un motiv simplu: nu funcționează cum ar trebui.
Însă dincolo de toate discuțiile, a rămas puternicul angajament european pe care președintele Macron l-a demonstrat nu doar în timpul vizitei în România, ci în întregul său periplu central și est-eueopean, la Viena și mai apoi, în Bulgaria.

Vizita a prilejuit și semnarea unor acorduri de colaborare între Airbus şi IAR Ghimbav, în domeniul elicopterelor și între MBDA și Romarm în privința rachetelor. Colaborarea IAR-Airbus a fost extinsă cu 10 ani  iar acordul prevede ca societatea să fie contractor principal pentru elicopterul H215M, pentru orice comenzi pe care Ministerul Apărării le va face pentru a-şi înnoi flota . Zilele trecute, ministerul român al Apărării a declarat că va achiziționa patru astfel de elicoptere. 

Dincolo de aspectele comerciale, trebuie să vedem și dimensiunea politică, pe care președintele Macron a evidențiat-o destul de clar, atunci când a vorbit, la Bucureşti, despre Europa Apărării și tentația atlantistă. Cu alte cuvinte, nu poți fi credibil atunci când declari că vrei să joci un rol de prim rang în Europa Apărării, dar nu participi la efortul european în privința industriei apărării.

În final, rămânând în registrul pro-european imprimat de președintele Macron, să remarcăm îndemnul adresat francezilor, de pe peluza ambasadei de la București, de a susține reformarea Franței. Altfel, o țară nereformabilă, după cum însuși Emmanuel Macron a recunoscut. Însă o națiune care se poate transforma în profunzime, pentru a-și regăsi destinul: acela de a fi purtătorul valorilor universale, într-o lume în care regimurile autoritare câștigă tot mai mult teren.
Nu a fost însă singurul moment de vârf al relației franco-române în 2017. În 1și 2 noiembrie, Bucureștiul a găzduit Conferința Femeilor Francofone, cea mai mare reuniune internațională desfășurată în România după summitul NATO din 2008.

600 se invitați din întreaga lume francofonă, în majoritate femei, au lansat la București  un mesaj foarte important : ”elle’s imposent”, adică ”ele se impun”.
La Bucureşti, după ani de zile de negocieri, pentru a deveni egale în drepturi cu bărbații, femeile au hotărât că e timpul să treacă la acțiune și au lansat un apel prin care își impun punctul de vedere față de rolul femeii în lume.

Anul 2017 a marcat și o importantă prezență militară franceză în regiune.

La 1 Decembrie 24 de subofițeri și cei trei ofițeri comandanți ai lor de la Școala Interarme din cadrul Academiei Militare Franceze de la Coëtquidan, regiunea Bretania, au participat la parada militară de Ziua Națională a României.

Militarii au sosit în România alături de Geneviève Darrieussecq, Secretar de stat francez pe lângă Ministrul Forțelor Armate.
Trei nave militare franceze, ”Lafayette”, ”Jean Bart” și  "Guépratte" au patrulat anul acesta în Marea Neagră, marcând astfel interesul Franței pentru o prezență constantă în această regiune deosebit de sensibilă din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
”O marcă a solidarității față de aliații noștri din regiune”, a spus Martial Adam, prim consilier la Ambasada Franței în România, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în ziua de 6 decembrie, la bordul fregatei "Guépratte".

Și nu putem încheia această retrospectivă fără a aminti de cele două personalităţi culturale decorate de doamna ambasador Michelle Ramis.
Regizorul Cristian Mungiu a primit Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, iar doamna Corina Şuteu, consultant cultural internaţional, critic de teatru şi manager cultural, a fost distinsă cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. De asemenea, profesorului universitar Flavius Baias i-a fost oferit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.