Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petrecerea s-a terminat: Guvernul Tudose scumpește benzina (Evenimentul Zilei)

Ministerul de Finanțe a publicat, ieri, un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Fiscal potrivit căruia acciza la motorina cu plumb, la motorina fără plumb și la benzină va crește de la 1 septembrie cu circa 20%, lucru care se va traduce, la pompă, într- o scumpire a unui litru de carburant cu aproximativ 45 de bani.

Șoferii vor pierde astfel, la fiecare plin de rezervor, aproximativ 25-27 de lei. După 8 luni în care a crescut pensiile și salariile și a redus zeci de taxe și impozite, cabinetul Mihai Tudose pregătește, astfel, prima măsură care subțiază buzunarele românilor, scrie Evenimentul Zilei.

Guvernul își face plinul din buzunarul nostru (Adevărul)

Noile modificări la Codul Fiscal pregătite de Guvern aduc o serie de facilităţi fiscale, precum scutire de impozit pe venit pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende, scutire de la plata impozitului pe terenuri pentru cei care le lucrează, fiind compensate în schimb de o măsură care îi va afecta pe toţi românii, respectiv majorarea accizelor la carburanţi.

Cum se pregătesc Statele Unite sa apere Europa de Est (Adevărul)

După mai bine de un deceniu pe care și l-au petrecut luptand impotriva insurgentilor islamisti din Irak si Afganistan, militarii Statelor Unite fac eforturi pentru a-si redobandi abilitatile specifice epocii Razboiului Rece, astfel incat sa poata face fata potentialelor amenintari ale Rusiei in Europa de Est. Iar ajustarile necesare pentru a raspunde noilor amenintari sunt foarte variate. Sute de tancuri si vehicule blindate de lupta in culori asemanatoare nisipului trebuie revopsite acum in verde inchis, astfel incat sa fie dificil de depistat in peisajul european. Soldatii obisnuiti sa actioneze din baze mari si sigure din Irak si Afganistan trebuie sa se antreneze acum pentru a folosi plase de camuflaj astfel incat pozitiile lor sa nu fie recunoscute, dar si sa faca exercitii pentru a se putea dispersa in grupuri mici, pentru a putea evita sofisticatele drone de supraveghere care ar putea directiona rachete spre personalul militar sau posturile de comanda, noteaza New York Times, potrivit Adevarul.

Cel mai bogat pensionar din România primește, într-o lună, cât 100 de pensionari săraci. Peste un milion de bătrani trăiesc cu 520 de lei pe lună, scrie România Liberă. O scurta privire asupra datelor statistice ale Ministerul Muncii arata cat de viciat si de inechitabil este sistemul public de pensii din Romania. Pe de o parte avem majoritatea covarsitoare a romanilor aflati la varsta senectutii, care, dupa o viata intreaga de muncit pe branci, castiga in medie 1.100 lei, iar pe partea cealalta avem categoriile speciale, care au pensii de mii sau chiar zeci de mii de lei. Vorbim despre profesori, care dupa 35-40 de ani de activitate, sunt nevoiti sa ceara prelungirea activitatii, fiindca ajung sa primeasca pensii de circa 1.500 de lei, mai mici decat salariul actual. In cazul medicilor, cel mai cunoscut exemplu este al neurochirurgului Leon Danaila, care, dupa o cariera cu peste 36.000 de operatii pe creier, avea anul trecut o pensie de doar 2.600 lei. Multi alti medici au insa pensii sub 2.000 de lei, dupa o viata petrecuta printre bolnavi, noteaza România Liberă.

De ce a scăpat TelDrum, firma controlată informal de către Liviu Dragnea, de verificarile Fiscului. (România Liberă)

Compania Tel Drum are un dosar in lucru la Antifrauda Fiscala din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) inca din 2014. De atunci, dosarul zace ferecat in fisetele institutiei. Tel Drum era programata pentru un control de fond in 2016, insa sefii ANAF au anulat demararea investigatiei, din motive numai de ei stiute. Firma Tel Drum este o companie cu actionari care se ascund in spatele unor actiuni la purtator. Printre acestia se afla mai multi prieteni si colegi ai liderului PSD, Liviu Dragnea, despre care presa a spus ca ar controla firma din umbra. Tel Drum figureaza pe lista marilor contribuabili administrati de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Aceasta directie trebuia sa verifice din punct de vedere fiscal societatile aflate in administrare, informeaza Romania Libera.

Jurnalul Național ne spune povestea unui fost colonel SPP, director la o companie strategică de stat. Ce-l recomandă? Prietenul ministru, partidul și multe afaceri. Despre cine este vorba aflați din ziar.

900.000 de angajaţi au salarii mai mari de 3.000 de lei net pe lună, de trei ori mai mulţi faţă de acum cinci ani (Ziarul Financiar)

Cu toate acestea, cea mai mare parte a salariaţilor români, aproape 4 milioane de persoane (82% din total), au venituri salariale mai mici de 3.000 de lei net pe lună.

În 2012, 94% din efectivul total de angajaţi, adică 4,3 milioane de persoane, aveau venituri lunare mai mici de 3.000 de lei net pe lună. . Cu un salariu mediu de 530 de euro net pe lună, angajaţii din România au salarii de patru-cinci ori mai mici decât media statelor Uniunii Europene, în ciuda creşterilor salariale din ultimii ani. Totuşi, lipsa unui număr suficient de candidaţi pentru locurile de muncă diponibile, dar şi pretenţiile salariale mai mari ale oamenilor aflaţi în câmpul muncii vor genera creşteri de salarii şi în perioadele următoare, spun specialiştii în resurse umane.

Gazeta Sporturilor ne informează că reprezentanții tuturor entităților de la Dinamo și cei de la Interne decid astăzi soarta arenei din Ștefan cel Mare.

Toată lumea la poliție, titreaza Gazeta Sporturilor, care amintește că Adrian Mutu a cerut intervenția ministerului. La întâlnire vor participa Adrian Mutu, Nicolae Badea și Monica Iagăr.

Ziarul publică și un apel semnat de Cornel Dinu. Între timp, fanii dinamoviști pregătesc un miting de proporții, miercuri, în fața MAI: "Vrem să se audă doar: vrem stadion fără pistă!"

 
Revista presei românești din 9 august 2017.