Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un regizor face muzică, un lăutar cântă rock, o trupă care ne cheamă acasă şi alta care ne scoate din oraş

Pe scurt, titlul de mai sus cuprinde esenţa recomandărilor muzicale proaspăt lansate în ultima săptămână în România.

Salutam revenirea în muzică a lui Damian Draghici prin proiectul sau Damian & Brothers. Dacă există cineva care nu a auzit încă de Damian Draghici, aflaţi de la noi că a promovat prin multele sale apariţii scenice, muzica lăutărească cu origini roma. În 2016, printr-un nou produs discografic, Damian Draghici a decis să schimbe ritmul fără a se îndepărta de origini. Aşa se face că pe lângă instrumentele tradiţionale lăutăresti, aduce pe un nou disc, elemente de rock. Avem acum chitară electrică, basul electric, tobele de rock şi ritmuri de dubstep, reggae şi gypsy blues. Şi asta într-o companie selectă, cu Smiley, Andra sau Feli alături, ca să dau numai câteva exemple. Săptămâna aceasta Damian & Brothers a lansat “Hopai Diri Da”, "una dintre cele mai emoţionante piese de pe albumul “Gypsy Rock (Change or Die)”, dupa cum spun chiar ei. Un produs MediaProMusic.

Păstrăm influenţele tradiţionale şi pentru următorul produs proaspăt. Un nou single de pe albumul Cobzality, "Paparuda 2.0". Despre acest album se spune că se doreşte a fi "primul album de electro-world music din România". Aşa a spus cu nişte ani în urmă şi Shukar Collective. Cobzality este proiectul muzical fondat în 2012 de doi dintre foştii membri Sistem, Florin Romascu şi Robert Magheti, carora li s-a alăturat, ca solist vocal, Bianca Purcarea. Pentru realizarea albumului, cei trei artişti au îmbinat instrumente tradiţionale precum cobza, caval, nai, fluiere şi taragot cu sunete electro şi elemente ambientale. Iar săptămâna aceasta, Cobzality alaturi de Silviu Pasca, a lansat single-ul numit simplu "Hai Acasa!". Un alt produs MediaProMusic.

Au rămas mai puţini însă muzica lor tot colorat sună. We Singing Colors înseamnă acum Roxana Niculae şi Andrei Haţegan, iar săptămâna aceasta aduce o premieră pentru ei şi fanii lor. Primul single lansat fără videoclip. De fapt, există o variantă cu versuri, însă nimic spectaculos, după cum ne-au obişnuit pe precedentele piese surprinse în videoclipuri. Este modul lor de a spune că muzica lor este cea mai importantă. Vă propun să ascultaţi "Out of the city" aşa cum a fost cântată ea într-un live în cadrul programului RFI360, la RFI Romania.

Pentru doritorii de muzică cu videoclip, am lăsat pentru final debutul în.. sunete, a regizorul George Petroşel, sub numele de muzician Jurjak. În ultima săptămână, Jurjak a lansat albumul său de debut numit "Lemon Blues", cu influenţe blues, electro, psihedelic şi rock. Până în acest moment Jurjak a lansat 3 single-uri extrase de pe albumul „Lemon Blues”:
"Şoapte", "Future Ex" şi "Un minut". Toate desigur cu clipuri foarte bune. Din fericire, muzica completează foarte bine priceperea regizorului în imagine. Bravo Jurjak!

Acestea sunt exemplele muzicale ale acestei săptămâni. Pentru viitoare noutăţi muzicale, vă aştept cu un mail la adresa valentin.panduru(AT)rfi.ro sau pe pagina de Facebook a programului RFI360.