Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chris Thau: ”România a fost pedepsită prea drastic, dar catastrofa este la nivelul juniorilor”

dsc_6055.jpg

România - Belgia, 10 martie 2018
Echipa României a fost depunctată pentru folosirea tonganului Sione Fakaosilea care era ineligibil
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

Decizia comisiei independente numită de World Rugby de a elimina echipa României de la Cupa Mondială de anul viitor poate fi atacată cu succes de către Federația Română. Este opinia unuia dintre cei mai importanți experți români în domeniul rugbistic, Chris Thau.

Marți, comisia independentă desemnată de World Rugby, a sancționat România pentru că l-a folosit pe jucătorul Sione Fakaosilea, considerat neeligibil întrucât ar fi jucat pentru selecționata de rugby în 7 a statului Tonga.

Federația Română de Rugby a anunțat că va depune apel, considerând că a îndeplinit toate demersurile necesare pe lângă federația din Tonga, pentru clarificarea statutului jucătorului. În plus, federația română susține că este în posesia unei declarații pe propria răspundere din partea jucătorului, potrivit căreia el nu evoluase pentru vreo selecționată a țării sale de origine.

Stabilit de mai mult timp în Marea Britanie, Chris Thau este expert în comunicare și consultant internațional al International Rugby Board. A fost director de comunicare la două ediții ale Cupei Mondiale de Rugby și ofițer de presă al Internaţional Rugby Board.

Chris Thau este de părere că, indiferent de hotărârea care va fi luată în apel, rugbyul românesc se poate redresa prin consolidarea sectorului de copii și juniori.

Juniorii - catastrofa României

Cei care au luat această decizie au pus totul laolaltă și i-au pedepsit pe toți, pentru a da un exemplu pentru toate țările care, cumva, procedează la fel, adică iau jucători din străinătate fără a analiza precis de unde și cum vin. Cu excepția României, care și-a făcut treaba, dar a fost și ea pedepsită”.

Chris ThauChris Thau consideră că problema rugby-ului românesc o constituie schimbul de mâine

 

Apelul Federației Române de Rugby mi se pare logic și, din câte știu eu, sunt singurii care fac apel, pentru că sunt singurii care au o logică în contextul legal. Adică, ei au luat toate măsurile care se puteau lua, pentru a se asigura că jucătorul este eligibil. În contextul apărării, românii au un caz foarte puternic".

"Slăbiciunea World Rugby este că nu există o metodologie precisă pentru a asigura eligibilitatea unui jucător. Trebuie să te bazezi pe ce spune jucătorul și ce spune federația din țara lui de origine. Nu există altceva, iar un avocat bun va spune: ce credeți că trebuia făcut în plus?"

"Din ce am înțeles eu, problema este că în adresa trimisă de FRR nu s-a menționat și rugby-ul în 7, dar acesta mie mi se pare un chițibuș. Iar noi, în lumea rugby-ului suntem maeștri chițibușari. Mie mi se pare că atunci când întrebi dacă este eligibil , atunci federația respectivă își asumă răspunderea, deci cei din Tonga ar trebui puțin scuturați, nu românii. Și pedeapsa este catastrofală, într-adevăr. Dar dacă tribunalul de apel constată că totul s-a făcut pe masă și nu a fost nimic făcut șmecherește, atunci România poate fi reabilitată”.
 
Dacă decizia va fi defavorabilă, desigur că lucrurile se complică, dar mai mult din punct de vedere financiar, fiindcă se vor pierde foarte mulți bani care vin de la Federația Internațională. Dar nu va fi chiar o problemă, fiindcă rugby-ul românesc este un sport de tradiție și se va regenera."

"Totul este să fie reconstruite niște structuri care înainte au funcționat foarte bine. Și mă refer la activitatea de la juniori. Avem o bază de selecție tot mai mică și dacă ne uităm la rezultatele juniorilor din ultimii ani, la toate nivelurile, vedem ca sunt foarte slabe. Sunt bătuți peste tot, ca la nuntă! La acest nivel este catastrofa României, în ultimii 20 de ani și acolo este cheia”, a spus Chris Thau.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de pranzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz