Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agricultura românească şi dilemele ei

Cu milioane de hectare de teren agricol la preturi de zeci de ori mai mici decât în Europa occidentală România a devenit extrem de atractivă pentru fermierii occidentali. 

România este a cincea tara din Uniunea europeana ca suprafaţă agricola in lucru. In fata ei sa afla Franţa, Spania, Germania si Polonia însa România se afla deja înaintea Italiei, a Ungariei sau a Greciei. Dar în spatele acestor cifre optimiste realitatea este mult mai tristă, ca să nu spunem dramatică. Mai puţin de 2 % din exploataţiile din România dispun de un tractor în timp ce în Cehia 84 % din exploataţii deţin cel puţin un tractor. O treime din români lucrează în agricultură dar ei nu produc decât 5 % din Produsul Intern Brut al ţării.

Aici există un potenţial de păşuni care permit creşterea extensivă a animalelor. E o creştere biologică şi ecologică. Adică vaca nu mai mănâncă închisa în fermă ci liberă pe păşune. Locurile astea pot să fie în viitor Texasul Europei.

Cifrele vorbesc de la sine. România este astăzi al nouălea exportator mondial de grâu şi al şaselea exportator mondial de porumb.

După ce s-a prăbuşit în anii 1990 agricultura româneasca a început să-şi regăsească suflul în anii 2000 cu ajutorul investiţiilor străine. Nu există statistici clare în acest domeniu dar cele mai multe surse afirmă că aproximativ o treime din suprafaţa agricolă a României a fost deja cumpărată sau este exploatată de fermieri occidentali. Pentru mulţi dintre ei România a fost un Eldorado al agriculturii din Europa. Au pariat şi au câştigat. Dar şi România a câştigat. Terenurile agricole abandonate în anii ‘90 sunt din ce în ce mai rare. Pământul românesc produce şi atrage investiţii. Cea mai mare problemă a agriculturii româneşti în acest moment este lipsa acută a forţei de muncă calificată, ca să nu spunem lipsa forţei de muncă pur şi simplu, chiar necalificată. 

Şcolile tehnice şi liceele agricole au dispărut o dată cu căderea regimului comunist şi în ultimul sfert de secol nici un guvern nu a reuşit să rezolve această problemă. Până la urmă această iniţiativă a fost luată în domeniul privat. 

În ultimul sfert de secol agricultura a fost şi a rămas Cenuşăreasa economiei româneşti. Potenţialul ei este enorm dar aşteaptă încă să vină prinţul care să o salveze. Până acum acest rol a fost jucat de diverşii investitori occidentali care şi-au pus resursele în joc pentru a face afaceri în România. Dar adevărata salvare a agriculturii româneşti se află într-o politică de stat capabilă să valorifice potenţialul ei enorm. Multă lume vorbeşte despre acest potenţial dar puţine lucruri s-au făcut şi se fac. Agricultura românească are nevoie de forţa de muncă bine instruită şi de investiţii dar înainte de toate are nevoie de o viziune pe termen lung asumată public de autorităţi.

DOCUMENTAR VIDEO: Agricultura româneasca si dilemele ei