Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comportamentul de sănătate al copiilor potrivit celui mai recent studiu făcut de Organizația Mondială a Sănătății

sanatatea_fm01.jpg

Larisa Petrini și Diana Stănculeanu in studioul RFI ROmania
Larisa Petrini și Diana Stănculeanu

Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității recent, cel mai proaspăt și poate cel mai important studiu făcut în ultimii ani, în legatură cu comportamentul alimentar al copiilor. Studiul pune pe hartă și copii din România, din perspectiva comportamentului pe care aceștia îl au, în relație cu mesele importante, consumul de fructe și sucuri, substanțe, fumatul, obezitatea, percepția cu privire la imaginea lor corporală, comportamente de reducere a greutății, mișcare dar și consumul de ecrane, fie că este vorba de TV, jocuri video sau telefon.

Studiul coordonat la nivel European de Organizația Mondială a Sănătății este extrem de important și face referire la perioada 2012 -2014, datele fiind colectate de profesioniștii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Studiul este făcut pe un lot de elevi reprezentativi, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani. 

La nivelul comportamentului de mic dejun, la vârsta de 11 ani, 4 din 10 copii nu servesc micul dejun acasă, la 13 ani, 6 din 10, iar la 15 ani, doar 3 din 10 copii iau cea mai importantă masă din zi, România fiind pe ultimul loc în Europa. Cand vine vorba de cină, 6 din 10 copii cu vârsta de 13 ani, servesc masa împreună cu un membru adult al familiei, însă procentul scade, pe măsura ce aceștia înaintează în vârstă. Când vine vorba de consumul de sucuri și băuturi carbogazoase, în rândul copiilor, cantitatea zilnică este de minim 300 de mililitri, pe segmental 11 – 15 ani, 30% dintre copii consumând zilnic băuturi carbogazoase în timp ce doar 25% dintre ei, mănâncă zilnic un fruct.

50% dintre elevii din România sunt supraponderali și 25% dintre ei, obezi, principalul vinovat pentru această situatie fiind zahărul. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, când vine vorba de copii, doza recomandată este de 4-6 lingurițe de zahăr adăugat. Copiii consumă astăzi, în medie, între 35 și 37 de lingurițe de zahăr adăugat pe zi. 

Am invitat-o pe Diana Stănculeanu (psiholog specializat în terapii cognitiv-comportamentale) să ne explice ce pot face părinții, în relație cu copiii lor, atunci când vine vorba de schimbări durabile de comportament legate de alimentație, sport și alți factori care le influențează major sănătatea. Cu alte cuvinte, cum putem face educație cu blândețe, punând limite, în așa fel încât, reacția de opoziție a copilului să fie redusă, sau chiar evitată. 

Diana Stănculeanu mai punctează faptul că schimbarile se pot face doar dacă părinții se înarmează cu răbdare și perseverență, pentru o perioadă de cel puțin 6-8 luni, își analizează și ei comportamentul alimentar și implică copilul atât în procesul de achiziție a ingredientelor cât și în cel de pregatire a mesei.

 

Înregistrarea emisiunii Sănătatea FM
740