Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sănătatea reproductivă și problemele legate de fertilitate ale cuplurilor tinere din România.

flavia-zant-genetica.jpg

Flavia Zânț
Dr. Flavia Zânț

România se confruntă din ce în ce mai mult cu problematica scăderii natalității și a sporului natural negativ. Tot mai multe cupluri tinere se confruntă cu imposibilitatea de a avea un copil pe cale naturală. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății ne arată ca unul din 4 cupluri din țările dezvoltate nu poate obține o sarcină. Cu alte cuvinte, 1 din 4 cupluri la vârsta reproductivă se confruntă cu probleme legate de fertilitate. Cauzele pot fi multiple. Banuim ca stresul, alimentația, condițile de viață își pun amprenta pe funcția reproductivă a unui cuplu.

Dr. Flavia Zânț, unul dintre cei mai apreciați specialiști geneticieni în domeniu, răspunde la întrebările legate de infertilitate, atât la femei cât și la bărbați și cauzele din spatele acesteia.
Dr. Zânț descrie în detaliu profilul persoanelor care ar trebui să recurgă la o testare genetică înainte de a planifica o sarcină, perioada cea mai potrivită pentru a face acest lucru, etapele pregătirii procedurii dar și temerile cu care se confruntă cuplurile care apelează la astfel de analize. Invitata emisiunii face referire și la prejudecățile legate de testele genetice, în România, implicațiile financiare pentru acestea și beneficiile unei astfel de proceduri.

Pe finalul emisiunii, este specificat programul național care subvenționează, în anumite condiții, un număr limitat de proceduri de fertilizare în vitro, comparativ cu tările din Europa de Vest care au incluse, din start, în pachetul analizelor premergătoare unei sarcini o serie de teste genetice. 

 
Înregistrarea emisiunii Sănătatea FM