Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obiceiuri sănătoase legate de somn

Somnul este un subiect de larg interes. Petrecem 30% din timp dormind şi 30% din populaţia globului suferă de tulburări legate de somn. Studiile recente ne arată faptul că dormim în medie cu mai puţin de 2 ore pe noapte faţă de acum 100 de ani.

În afară de faptul că trebuie să recuperăm din sarcinile amânate pe perioada vacanţei, toamna aduce şi o aglomerare de proiecte şi implicit oboseala cronică la locul de muncă. Somnul este unul dintre puţinii factori care ne influenţează major toţi pilonii importanţi legaţi de sănătate. Sănătatea fizică, cea mentală dar şi cea emoţională sunt direct influenţate de igiena somnului.  

O singură noapte privată de somn poate supune organismul unui stres asemănător persoanelor ce suferă de diabet tip 2, insulin-rezistent. Asta poate atrage după sine îmbătrânire prematură, scăderea libido-ului sau creşterea greutăţii. După o noapte private de somn, poftele de dulce sunt mult mai intense. 
L-am invitat pe Dr. Dan Mitrea medic specialist neurologie, să vorbească despre cele mai frecvente probleme legate de somn, legătura dintre alimentaţie, sport şi somn, modalităţi de investigare a somnului şi intervenţii eficiente.

Dan Mitrea este medic specialist neurologie. În curs de supraspecializare în neuro-oncologie în Franţa, sub îndrumarea domnului Prof. Jerome Honnorat şi Prof. Francois Ducray din Lyon. A efectuat rezidenţiatul în Spitalul Clinic Colentina, sub îndrumarea Dnei. Dr. Sanda Nica, Prof. Ioan Buraga şi a Prof. Bogdan Ovidiu. Popescu.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttp://www.rfi.ro/emisiuni/sanatatea-fm

 
Înregistrarea emisiunii Sănătatea FM din 6 septembrie 2017