Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alimentaţia copiilor preşcolari

Ştim deja că educația și prevenția sunt esenţiale în nutriția preșcolarului. Este vârsta la care nevoile nutriţionale de creştere şi dezvoltare (fizică, psihică, cognitivă) sunt mari şi copiii îşi formează preferinţele şi deprinderile alimentare, cu consecinţe pentru întreaga viaţă. 

În Europa, obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică. Unul din trei copii cu vârsta între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez, în timp ce 60% dintre aceștia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Obezitatea infantilă este asociată cu factori de risc cardiovascular, diabet de tip 2, probleme ortopedice, tulburări psihice, rezultate şcolare sub medie şi nivel scăzut de stimă de sine. 

În populaţia de copii preşcolari şi şcolari din România, obezitatea de cauză neendocrină, hipotrofia ponderală şi staturală, sechelele de rahitism, anemia prin carenţă de fier figurează în top 10 probleme de sănătate publică. Obezitatea ocupă locul 2 din top. Toate aceste probleme sunt conectate cu alimentaţia copiilor (INS 2014-2015).

Ioana Daciana Toma, medic primar medicină de familie și coordonatoarea grupului de diabet, boli de nutriţie și metabolism vorbeşte despre cele mai frecvente probleme de dezvoltare şi sănătate la copii, tendinţa în alimentaţia lor zilnică şi problemele de dezvoltare care ar putea fi prevenite dacă familia ar acorda mai multă atenţie hranei şi stilului de viaţă.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttp://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Înregistrarea emisiunii Sănătatea FM din 13 septembrie 2017