Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un secol de la Marele Război. Episodul 10: Misiunea Berthelot

henri_mathias_berthelot.jpg

Henri Mathias Berthelot

Una din figurile cele mai luminoase ale acestei perioade de grele încercări rămâne generalul Henri Mathias Berthelot. Amintirea lui s-a păstrat zeci de ani în imaginarul colectiv, căci a fost aproape de soldaţii care l-au numit cu dragoste “Papa Berthelot”.

Guvernul român, conştient de starea precară şi lipsa de pregătire în tehnicile moderne de luptă a armatei române, ceruse Franţei o misiune de asistenţă. Joffre va trimite pe unul dintre cei mai valoroşi ofiţeri francezi, care se remarcase deja în cele 300  de zile ale bătăliei de la Verdun, împreună cu o importantă misiune militară.
Îl las pe istoricul Jean Noel Grandhomme, care a scris o extrem de documentată biografie a generalului, să vi-l prezinte:Sacrificiile pe care Berthelot le va face pentru România sunt importante. Sfârşitul ostilităţilor ne va găsi din nou în tabăra învingătorilor, şi aceasta datorită lui Berthelot, care va permite astfel ca România să obţină, în Tratate, ceea ce sperase atunci când a intrat în război : reunirea tuturor românilor între aceleaşi graniţe.
Va plăti fidelitatea faţă de România şi faţă de familia regală cu preţul carierei, dar va câştiga un loc în veşnicie în memoria românilor.

 
Un secol de la Marele Război. Episodul 10