Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lideri ai opoziției: ”Terorismul din Siria este creația lui Assad”

2016-09-23t165106z_1_mtzgrqec9nyuuf6x_rtrfipp_0_mideast-crisis-syria_0.jpg

Ruine la Alep
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Soluția crizei siriene este una politică, prin care oamenilor să li de dea șansa de a-și schimba viața. O spune pentru RFI Jamal Suliman, un lider al opoziției siriene. O altă reprezentantă a opoziției siriene, Waha al Raheb acuză regimul de la Damasc de faptul că s-ar afla el însuși la originea constituirii organizațiilor teroriste Stat Islamic și Frontul Al-Nusra.

Jamal Suliman este unul dintre cei mai proeminenți actori de cinema și de seriale tv din țara sa și participă acum la negocierile de pace de la Geneva, în calitate de personalitate a opoziției. Waha al-Raheb este regizoare, scenaristă, pictoriță, iar acum este vicepreședintă a unei grupări de opoziție din Siria.

Într-un anumit fel, Jamal Suliman a repetat modelul unor cunoscuți artiști români, care încă din primele momente ale ridicării populare împotriva dictaturii comuniste, au dat glas nemulțumirilor și aspirațiilor către democrație. 
Pentru artistul sirian, lucrurile sunt destul de simple: dictatura familiei Al-Assad nu a permis afirmarea altor lideri de opinie, astfel încât vedetele de cinema și de seriale de televiziune erau aproape singurele fețe cunoscute marelui public, în afară de cele ale exponenților regimului. 
Fiind cunoscuți de public, artiștii sunt urmați și atunci când atacă probleme politice sau sociale, spune Jalal Suliman. Să recunoaștem, un adevăr pe care l-am putut verifica și noi, în România, în decembrie 1989.
Atât Jamal Suliman cât și regizoarea Waha al Raheb sunt acum refugiați în Egipt, dar speră că într-o bună zi să poată reveni într-o Sirie liberă și democratică. L-am întrebat pe Jamal Suliman cu crede că se poate atinge acest obiectiv, dată fiind situația complicată de pe teren. 

Jamal SulimanÎn opinia noastră, mai întâi de toate, nu se poate lupta împotriva terorismului și nu poate fi învins terorismul fără o soluție politică. Acum, mulți sirieni simpatizează cu teroriștii din cauză că și-au pierdut copiii în închisorile regimului, că și-au pierdut casele. 
Ei pur și simplu se fac frate cu dracul împotriva dușmanului. Asta, în primul rând. Și, apropos, noi nu avem în Siria o tradiție extremistă. Noi avem o tradiție musulmană foarte moderată. Siria a fost mai înainte un teritoriu creștin și, în istorie, s-au suprapus numeroase civilizații, filosofii și ideologii. Sirienii nu sunt extremiști. Dar, din cauza crimelor și a torturilor, oamenii s-au aliat cu extremiștii. 
Deci, pentru a rezolva această problemă, avem nevoie de o soluție politică. Aici, două lucruri sunt importante. Mai întâi de toate, plecarea lui Bashar Al-Assad și schimbarea imediată a guvernului. În al doilea rând, să li se dea luptătorilor o alternativă. 
Acum șase ani, puteam merge într-un club de noapte și să beau o bere. Acum, dacă aș face un asemenea lucru în Siria, aș fi ucis. M-ar ucide fie rușii, fie sirienii, fie iranienii, fie americanii ... nu contează. Avem nevoie de o alternativă. Dați-ne șansa de a avea o alternativă, de a începe o nouă viață! Dați-mi șasnsa să pot bea din nou o bere! Și atunci oamenii vor avea o motivație să lase armele.
În al doilea rând, da, Bashar Al-Assad poate rămâne acolo în perioada de tranziție. Ceea ce ar fi în acord cu comunicatele de la Geneva. Dar care vor fi puterile lui? Pentru că dacă el va avea aceleași puteri, el va manipula în folosul său perioada de tranziție și ne va ucide pe toți, dacă mergem în Siria. Unul câte unul! Și va da vina pe organizațiile teroriste. În special, pentru că noi suntem seculari și deci, putem fi o țintă pentru Al Nusra și Statul Islamic. Iar el va da vina pe ei. 
Pentru că, după cum știm, regimul Assad a investit mult în terorism. Inclusiv în Statul Islamic și Al-Nusra. De fapt, regimul a investit în terorism în ultimii 30 de ani
”, spune Jamal Sulimani. 

Și pentru regizoarea Waha al-Raheb, soluția la fenomenul terorist din Siria o reprezintă înlăturarea de la putere a lui Bashar Al Assad. Ea acuză regimul de la Damasc de faptul că a stat la baza constituirii grupărilor teroriste din Siria, pentru a acoperi astfel mișcarea pentru democrație.  

Waha al-RahebToate interesele lumii se întâlnesc în Siria.  Iar toate întâlnirile care se fac la Geneva și la Astana sunt doar pentru a se câștiga timp, pentru ca forțele impălicate în Siria să aranjeze terenul. Și noi simțim că tot ceea ce se întâmplă este în direcția menținerii lui Bashar Al-Assad, cu sprijinul Iranului și Rusiei. Oamenii nu au ieșit în stradă pentru a cere mâncare, ci pentru libertate. Și primul slogan care s-a auzit a fost ”Poporul sirian este un singur popor”. Regimul, cu sprijinul Iranului și al Rusiei, a schimbat însă traiectul revoluției, introducându-i în scenă pe acelti teroriști, care au fost eliberați anume chiar din închisorile regimului. Aceasta, pentru a se oferi imaginea unei lupte a teroriștilor împotriva regimului.
Din păcate, avem neplăcuta surpriză să constatăm acum că forțele care vor să sprijine poporul sirian, cum sunt SUA, țările arabe sau statele Golfului, au ajuns să-i sprijine mai mult pe islamiști. Astfel că forțele siriene libere s-au văzut, în cele din urmă, obligate să se alieze cu ei. Adică, să meragă acolo unde erau banii și armele
”, spune Waha al-Raheb.