Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Mihai, condus pe ultimul drum de zeci de capete încoronate. Paleologu: Arată cât era de respectat

palatul_regal.jpg

Sursa imaginii: 
Sursă foto: Andrei Drăghici

Zeci de capete încoronate și-au anunțat prezența la funeraliile Regelui Mihai. Printre ei, Regele și Regina Suediei, dar și Prințul Charles al Marii Britanii, precum și fostul Rege al Spaniei, Juan Carlos, împreună cu soția sa, Regina Sofia. Arată cât era de respectat Regele Mihai în toată lumea, spune la RFI, diplomatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Cel puțin 17.000 de români i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai până vineri dimineață.

Palatul Regal a fost deschis toată noaptea, chiar dacă programul inițial era până la 10 seara.

Și vineri dimineață erau în continuare sute de persoane la rând. Oamenii au așteptat ieri chiar și peste 8 ore până să ajungă la catafalcul Regelui Mihai.

Printre cei aflaţi la rând sunt şi oameni veniţi din alte judeţe, unii fiind îmbrăcaţi în costume populare.

Regele Mihai I va fi condus pe ultimul drum de zeci de capete încoronate. Casa Regală a României a anunțat lista familiilor regale care vor participa la funeralii.

Printre ei, regele în exercițiu al Suediei Carl Gustaf și soția sa, Regina Silvia, dar și Marele Duce de Luxemburg.

De asemenea vor fi prezenți fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, împreună cu soția sa, Sofia, verișoară primară cu regele Mihai.

Această listă nu ar trebui să ne surprindă, spune la RFI diplomatul Theodor Paleologu. Arată cât era de respectat Regele Mihai în rândul caselor regale, adaugă Theodor Paleologu.   

O listă impresionantă, foarte lungă. Sunt și regi în exercițiu care vor veni. Mă refer în special la Regel Suediei Carl Gustaf, la Marele Duce de Luxemburg, apoi reprezentanți ai unor familii regale. Arată cât era de respectat în rândul caselor regale, princiare. Acest respect pentru Regele Mihai nu este limitat la monarhii. Regele Mihai era considerat cam peste tot în lume un fel de monument istoric: ultimul șef de stat efectiv din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, spune Theodor Paleologu.

Fostul ministru al Culturii spune însă că noi, românii, realizăm mult prea târziu ce pierdem. 

Theodor Paleologu e de părere că dacă România ar fi revenit la monarhie în anii 90, țara noastră ar fi avut ”o viață publică mult mai așezată” și ”mult mai puțin plină de ură”. În acest context a amintit ce se întâmplă în Parlament zilele acestea, când puterea PSD-ALDE-UDMR profită de decesul Regelui Mihai și încearcă să schimbe o serie de legi ale justiției.

Ar fi fost bine ca România să fi revenit la monarhie în anii 90. Din păcate nu s-a întâmplat. România ar fi avut o viață publică mult mai așezată, mult mai civilizată, mult mai puțin încrâncenată și plină de ură dacă l-am fi avut în fruntea statului pe Regele Mihai. Este un om care echilibra. Păcat că am ratat o asemenea șansă, iar viața noastră publică este foarte tulbure și mocirloasă. O vedem cu toții”, spune Paleologu.

Potrivit acestuia, ”majoritatea parlamentară profită de moartea Regelui pentru a accelera trecerea unor legi scelerate. Asta este o impietate față de Regele Mihai care probabil se va deconta cândva. (...) Cred că republica, așa cum o avem în România, agravează anumite trăsături negative ale comportamentului public din România: scandalagismul, șmecheria, conflictualitatea. Să ne amintim de discursul Regelui din 2011 din Parlament, este la fel de actual ca și atunci. Este un manifest de etică politică absolut impecabil. O adevărată predică. Discursul a fost ascultat atunci cu sfințenie. Din păcate nu am învățat nimic. Există la noi acest fenomen al exaltării funerare. Când moare cineva, ne dăm seama ce mare om a dispărut. E bine că-l omagiem, dar până acum de ce nu am făcut-o în același fel? De ce nu am profitat mai mult de existența lui printre noi? A fost un reper extraordinar și cât am învățat noi din reperul ăsta, cât am profitat de pe urma lui? Mult prea puțin”, a conchis Theodor Paleologu.

 
Theodor Paleologu în dialog cu Valentin Chisoceanu