Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ana Blandiana: Şi-a cerut cineva scuze pentru umilirea regelui Mihai?

ana_blandiana_scuze_rege_mihai.jpg

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă la Curtea de Argeş (Sursa foto: familiaregală.ro)
Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă la Curtea de Argeş (Sursa foto: familiaregală.ro)

Regelui Mihai i se aduc omagii de către oameni care au fost printre cei care l-au alungat din România în anii 90. Este totul sfruntat şi jenant. Declaraţiile au fost făcute la RFI de poeta Ana Blandiana, care spune că pentru ea, moartea fostului suveran înseamnă „o mare singurătate”.

Pentru Ana Blandiana, dispariţia regelui Mihai „înseamnă o mare singurătate, în primul rând. În mod evident, o să fim mult mai singuri fără el decât cu el, chiar dacă era departe. Toată această ceremonie care de altfel este foarte bine pusă la punct, tot protocolul, are ceva de-a dreptul cutremurător, prin faptul că reprezintă un sfârşit definitiv şi nu este vorba doar de faptul că regele Mihai este ultimul rege al României (...), dar ce este extraordinar este faptul că această ceremonie care în mod evident are anvergură europeană strânge la un loc o categorie ea însăşi care se apropie de sfârşit. Toţi aceşti regi care nu-şi mai conduc statele, cu excepţii ieşite din comun vorbesc despre sfârşitul unei istorii care cine ştie dacă nu este chiar sfârşitul istoriei europene. Mi se pare că trăim într-adevăr un moment cutremurător în felul lui”.

Scriitoarea deplânge faptul că nimeni nu i-a cerut scuze regelui Mihai pentru umilinţele la care a fost supus: „În primul rând, nu i-a cerut nimeni scuze. Se vorbeşte în permanenţă, făcându-se aluzie la toate umilirile la care a fost supus, despre faptul că el a fost iertător. Sigur, nu trebuie să mai demonstrăm extraordinarele lui calităţi umane, pe care a reuşit să le transforme în nişte calităţi ale regalităţii. Problema este: şi-a cerut cineva scuze pentru ceea ce a făcut? I se aduc omagii acum şi se fac declaraţii de dragoste de către oameni care au fost atunci alături sau chiar printre cei care l-au alungat de pe Şoseaua Piteşti. Este totul sfruntat şi jenant”.

 
Ana Blandiana, intervievată de Cosmin Ruscior, despre regele Mihai