Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


LIVE TEXT Regele Mihai I, pe ultimul drum

Regele Mihai I al României

Este a treia zi de doliu național în România. Regele Mihai I este înmormântat, sâmbătă, la Curtea de Argeş. Zeci de oficialități și capete încoronate au venit la București să participe la funeralii.

ACTUALIZARE 11: Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara, în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde a fost înmormântată şi Regina Ana.

ACTUALIZARE 10: Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran se află în trenul regal care îl poartă pe rege spre Curtea de Argeș, unde va fi înmormântat în Noua Catedrală, alături de regina Ana.

ACTUALIZARE 9: Sicriul a fost urcat în maşina mortuară şi se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa de unde va fi transportat cu trenul la Curtea de Argeş, locul de veci al fostului suveran.

ACTUALIZARE 8: Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, care a fost oficiată la Patriarhie de către PF Daniel împreună cu un sobor de preoţi, s-a încheiat. La slujbă au asistat membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român.

ACTUALIZARE 7: Momente extrem de emoționante, la Palatul Regal din Capitală. Zeci de mii de oameni simpli, personalități politice, reprezentanți ai instituțiilor, dar și o sumedenie de capete încoronate au întâmpinat cu ropote de aplauze siciriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran, care a fost așezat în piața din fața Palatului Regal. S-a scandat minute în șir ”Regele Mihai”, dar și ”Monarhia, salvează România”. Mulți dintre participanți plâng.

ACTUALIZARE 6: Sicriul a fost urcat pe un afet de tun. S-a format un cortegiu funerar, la care iau parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală. La ora 14.05, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

ACTUALIZARE 5: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe catafalc în Piaţa Palatului Regal, unde mii de oameni asistă la slujba oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.

ACTUALIZARE 4: La funeralii sunt fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne.

ACTUALIZARE 3: La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenţi și reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

ACTUALIZARE 2: La ceremonii sunt prezenți, între alții, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, a preşedinţio Senatului şi Camerei Deputaţilor, membri ai corpului diplomatic șireprezentanţi ai cultelor religiase.

ACTUALIZARE 2: Prințul Charles al Marii Britanii a ajuns la Palatul Regal.

ACTUALIZARE 1: Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la Palatul Regal DIN București, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume

..............................................................

Regele Mihai I este înmormântat sâmbătă, la Curtea de Argeş.

Casa Regală a anunțat de câteva zile programul funeraliilor. Într-o primă etapă, la 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Slujba va fi oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi. Apoi,  sicriul cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel vor fi scoase din Palatul Regal. 

Ceremonia propriu zisă religioasă şi militară va avea loc chiar în fața Palatului, unde circulația este oprită. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Fostul suveran va fi înmormântat în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.