Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Insurgenții șiiți din Yemen lansează o nouă rachetă balistică spre Riad

houthis_3.jpg

Sursa imaginii: 
france24.com / AFP

Arabia Saudită anunță că a interceptat o rachetă balistică lansată din Yemen. Racheta, interceptată chiar deasupra Riadului, viza reședința oficială a regelui. 

Pe rețelele de socializare au apărut deja fotografii și videoclipuri cu norul de fum de deasupra Riadului. Racheta balistică, a cărei lansare a fost confirmată, din Yemen, de către rebelii houthi, insurgenți șiiți, viza Palatul Yamama, unde regele Salman se pregătea să anunțe bugetul pe anul viitor. Nu există pagube însemnate.

Este pentru a doua oară în ultimele săptămâni când o rachetă de tip Burkan țintește, din Yemen, Arabia Saudită. Luna trecută, rebelii houthi au încercat să atace aeroportul de la Riad. Vinovat, susțin Arabia Saudită și Statele Unite, este și Iranul, care le-ar furniza insurgenților yemeniți armament. În schimb, Teheranul a negat ferm să i-ar sprijini în vreun fel pe rebelii houthi, ce luptă împotriva guvernului din Yemen și a coaliției militare conduse, de doi ani, chiar de Arabia Saudită.

La începutul acestei luni, fostul președinte al Yemenului, Ali Abdallah Saleh, altă dată un aliat, a fost ucis de rebeli. Yemenul e în conflict civil încă din anul 2004, cu mici pauze, întreținute de armistiții fragile. În ultimii ani însă, conflictul s-a intensificat, iar țara trece printr-o gravă criză umanitară.