Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât de dezbinaţi intră românii în anul Centenarului Marii Uniri? Mircea Vasilescu: „E o societate care stă să explodeze”

cat_dezbinati_romani_centenar_mircea_vasilescu_societate_explodeze.jpg

Proteste de stradă în Bucureşti - arhivă (Foto: RFI/Cristi Popescu)
Proteste de stradă în Bucureşti - arhivă (Foto: RFI/Cristi Popescu)

Românii intră în anul Centenarului Marii Uniri mai dezbinaţi ca oricând. 2017 a marcat o fractură profundă în societate, din cauza unor teme politice şi sociale care au creat dezbinare.

Totuşi, cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2017 este „confuzie”, spune la RFI Mircea Vasilescu, editorialist la Dilema Veche.

Cum intră românii în anul Centenarului Unirii? ”Dezbinaţi, e clar. Uniţi, nu prea. Nici măcar în cuget şi-n simţiri, cum suna un vers vechi, dar mi se pare că dominanta e confuzia. Nu prea ştim în ce direcţie ne îndreptăm. Ne pierdem vremea pe aici cu teme importante, sigur, unele, altele cu totul secundare, cărora le acordăm o mult prea mare atenţie, dar mi se pare că ratăm în continuare esenţialul: încotro ne îndreptăm, ce vrem? Nici Europa nu e într-o stare prea bună şi există şi la nivel european nişte probleme. Despre asta se discută foarte puţin la noi, aproape deloc. Confuzia mi se pare că predomină în spiritul public românesc”, declară Mircea Vasilescu.

El crede că e vorba şi de o lipsă a dialogului real în societate: „Cu siguranţă, e o incapacitate de a dialoga. Observ în jurul meu la foarte mulţi politicieni că au înţeles cam puţin din ceea ce înseamnă democraţia şi o iau aşa, aritmetic şi electoral: noi avem majoritatea, noi guvernăm cum ne place, cine e în Opoziţie să tacă. Mai nou, văd că se taie şi microfonul Opoziţiei în Parlament. Păi, democraţia nu înseamnă asta, democraţia înseamnă în primul rând dialog. Opoziţia nu e un corp străin în societate, Opoziţia e tot a noastră. Pe de altă parte, există mai ales la televiziuni şi ştim bine că o bună parte dintre cetăţenii români se uită mult la televizor, la televizor există false dialoguri şi false dezbateri, cam cu aceleaşi personaje mediatice, există multă propagandă şi multă manipulare. Or şi asta stârneşte confuzie. Cetăţenii obişnuiţi nu mai ştiu ce să creadă şi pe cine să creadă. Mi se pare că e o societate care stă cumva să explodeze. Confuzia asta, propaganda televizată sau de pe tot felul de site-uri aşa-zise de ştiri, dar care numai cu ştirile nu se ocupă, toate astea creează o atmosferă toxică”.

 
Mircea Vasilescu, despre dezbinarea şi confuzia care au marcat anul 2017