Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Voiculescu: Un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Mihai Lucan a fost lovit și amenințat

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, afirmă la RFI că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, cercetat acum sub control judiciar, nu au făcut dezvăluiri despre modul în care acesta își desfășura activitatea pentru că riscau chiar să-și piardă funcțiile. ”Un medic care a îndrăznit să pună la îndoială autoritatea profesorului Lucan a fost lovit, amenințat și chiar i-au fost sabotate operațiile”, spune Vlad Voiculescu.

Noi dezvăluiri despre controversatul medic Mihai Lucan, cercetat sub control judiciar de procurorii DIICOT pentru delapidare în cazul Institutului de Urologie şi Transplant din Cluj.

Procurorii DIICOT au deschis dosarul penal în urma unui denunț al lui Emanuel Ungureanu, fost angajat al Institutului de Urologie din Cluj, în prezent deputat USR. Dosarul penal se bazează în întregime și pe două rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Verificările au fost făcute anul trecut la Cluj la solicitarea fostului ministru Vlad Voiculescu.

”Concluziile (rapoartelor Corpului de Control n.r.) au fost numeroase, dar ilegalitățile erau evidente. Pe de o parte, cele care priveau lista de așteptare, care, practic, nu exista o procedură clară care să stabilească ordinea pacienților, prioritatea pacienților, ceea ce lasă loc echipei medicale sau așa cum era cazul la Cluj - unui singur om - să facă ceea ce dorește”, spune Vlad Voiculescu.

Fostul ministru vorbește ”de o caracatiță a domnului Lucan”. Vlad Voiculescu a declarat la RFI că, în urma verificărilor Corpului de Control, nu a putut lua nicio măsură împotriva medicului Lucan.

Motivul: Mihai Lucan conducea din umbră Institutul de Urologie din Cluj-Napoca.

”Domnul Lucan nu era managerul Institutului atunci. Domnul Lucan a avut întotdeauna căi să influențeze lucrurile, fără să aibă o funcție”.

Întrrebat dacă medicul Lucan conducea din umbră institutul, Vlad Voiculescu a declarat că ”asta a făcut tot timpul. Toată lumea știa ce se întâmplă acolo și toată lumea știa cine este șeful.”

Fostul ministru a explicat și de ce medicii, dar și pacienții tac la astfel de ilegalități comise în spitale.

Societatea noastră nu permite celor care vor să spună adevărul, să-l spună fără ca pentru asta să plătească un preț mai mare sau mai mic. Pentru pacienți, fie că vorbim de un medic sau de altul, să vorbească împotriva medicului său, prețul ar putea să fie sănătatea sau chiar viața acestuia. Pentru un coleg medic sau pentru o asistentă medicală sau pentru o infirmieră care decide să spună adevărul, prețul ar putea să fie cel puțin cariera, dacă nu mai mult decît atît. Asta spune ceva despre societatea noastră. Exemplul de la Cluj este grăitor: un medic care a îndrăznit să pună la îndoială autoritatea profesorului Lucan a fost lovit, amenințat și chiar i-au fost sabotate operațiile”, a spus Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a amintit la RFI că, în mandatul său, a trimis săptămânal documente către procurori cu posibile ilegalități comise în sistemul sanitar. Însă, fostul ministru a precizat că actualul șef de la Sănătate, Florian Bodog, l-a schimbat pe șeful Corpului de Control imediat ce a fost instalat în funcție.

”Prețul pe care șeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătății l-a plătit a fost eliminarea, a fost pierderea jobului. Șeful Corpului de Control a fost eliminat imediat după plecarea mea. A fost adus cineva cu origini din Oradea (n.r. Florian Bodog este din Oradea)”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Medicul Mihai Lucan este cercetat alături de fiul său și alte persoane sub control judiciar pentru delapidare în cazul Institutului de Urologie şi Transplant din Cluj.

Acesta ar fi știut încă din vară că este vizat într-un dosar DIICOT și ar fi căutat inclusiv detalii despre viața procurorului de caz.

Prejudiciul în acest caz depășește 5 milioane de lei.