Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu IRES: Trei sferturi dintre români consideră că în țară lucrurile merg într-o direcție greșită. Aproape jumătate cred că 2018 va fi mai prost

Trei sferturi dintre români consideră că în ţară lucrurile merg într-o direcţie greşită, arată un studiu IRES dat publicității vineri.

Aproape jumătate dintre cei chestionați consideră că 2017 a fost un an mai prost decât precedentul și anticipează că 2018 va fi mai prost decât 2017.

Totodată, Uniunea Europeană şi primarul se situează pe primul loc al încrederii în instituţii, urmate de mass media, în vreme ce pe ultimele locuri se situează Parlamentul şi partidele politice.

La întrebarea "Cum credeţi că va fi anul 2018 pentru România, în comparaţie cu acest an?", 46% au răspuns că anul va fi mai prost, 24% că va fi la fel şi 28 % că va fi mai bun.

Cum se explica acest pesimism? L-am intrebat pe sociologul Vasile Dincu

“Sentimentul că lucrurile merg prost, că este o derivă, că nu se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple ca oamenilor să le meargă bine, aceasta este înțelegerea sociologică a acestui rezultat”, explică la RFI sociologul Vasile Dâncu (AUDIO).Potrivit cercetării, doar 17% dintre români consideră că direcţia în care se îndreaptă ţara este cea bună. 6 din 10 români se declară deloc mulţumiţi sau nu prea mulţumiţi de felul în care trăiesc. Cei mai mulţi nemuţumiţi se regăsesc în rândurile celor cu studii elementare şi medii.

Motivele de îngrijorare pentru români au fost în ordine: criza politică, creşterea preţurilor, boala, lipsa locurilor de muncă, lipsa veniturilor, nesiguranţa locului de muncă, lipsa de perspectivă și singurătatea. 1% dintre cei chestionați au spun că nu au fost îngrijoraţi de nimic.

Întrebaţi cum cred că vor trăi peste un an, 46% dintre intervievaţi au răspuns că vor trăi mai prost, 24% cred că vor trăi la fel, iar 25% consideră că vor trăi mai bine.

Responsabilitatea pentru felul în care au mers lucrurile anul acesta în România este împărtiță între Guvern (47%), Parlament (23%), președintele Iohannis (22%) și BNR (4%).

Cel mai important eveniment al anului a fost  - pentru 8% dintre cei intervievaţi  -moartea Regelui Mihai. Același procent (8%) a apreciat că cel mai important eveniment al anului a fost reprezentat de protestele din iarnă, iar pentru 4% creşterea salariior sau a pensiilor. Mai mult de jumătate, însă, 53%, nu ştiu sau nu răspund, iar 7% nu consideră că au existat eveniment importante în 2017.

Aproape o treime dintre români consideră că evenimentul politic major al lui 2017 a fost schimbarea legilor Justiţiei, 17% au punctat majorarea salariilor din mediul bugetar, iar 8% au menționat reforma fiscală iniţiată de Guvern.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu sunt deloc mulţumiţi de politica românească în 2017 și doar o persoană din o sută se declară foarte mulțumită.

Participanții la studiu consideră că prioritatea guvernanţilor în următorii 10 ani ar trebui să fie crearea locurilor de muncă, creşterea nivelului de trai şi respectarea promisiunilor, îmbunătăţirea stării sistemului de învăţământ, combaterea corupţiei și îmbunătăţirea stării sistemului sanitar

Studiul a fost realizat în perioada 6 - 8 decembrie, pe un eşantion de 1627 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,5%.

834