Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii de familie protestează. Ce trebuie să ştie pacienţii care merg la cabinete?

medici.jpg

Image source: 
pixabay.com

Pacienţii nu mai primesc reţete compensate, începând de miercuri. Vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei Sandra Alexiu spune la RFI că pacienţii nu vor fi taxaţi pentru consultaţii, în cele mai multe dintre cazuri.

Sandra Alexiu precizează că medicii de familie sunt nemulţumiţi de subfinanţarea şi birocraţia din sistem: „Cel mai tare cred că ne doare faptul că sistemele informatice nu merg aproape deloc, în fiecare zi avem mari probleme cu acestea, se blochează şi când se blochează ne încetinesc activitatea din cabinete, dar mai mult decât atât, dau erori importante, nu ne arată corect calitatea de asigurat a omului din faţa noastră (...). Din cauza acestor erori, medicii de familie au primit sume uriaşe de imputări pe care trebuie să le dea înapoi, pentru că ei şi-au făcut activitatea în funcţie de ce-au observat în momentul respectiv în sistemul informatic”.

Ea declară că „vor veni pacienţi în aceste zile la cabinet, însă noi am spus de cel puţin două luni că vom ajunge în acest moment. Asta înseamnă că ne-am pregătit. Ne-am instruit pacienţii cu privire la protestul pe care urmează să-l facem (...). Ceea ce facem în acest moment facem ca să susţinem împreună drepturile noastre, ca medici şi pacienţi, pentru ca ei să nu mai fie umiliţi şi pentru ca dreptul lor la sănătate să fie respectat”.

„Dacă în acest moment ei vin la cabinet, vin puţini, pentru că noi am avut grijă să nu-i programăm în primele zile din ianuarie, pentru că ştiam că se va ajunge aici. Am decis ca fiecare medic, pentru că suntem privaţi, să-şi gestioneze, în măsura în care se poate, această chestiune. Aceia dintre noi care decid să consulte contra cost îşi stabilesc singuri tarifele, nu există tarife unice, dar eu ştiu că majoritatea dintre medicii de familie care ştiau că se va ajunge aici şi s-au pregătit au decis să lucreze pro bono. Asta înseamnă că ei nu-şi vor taxa pacienţii pentru consultaţia pe care le-o acordă, că asigură toate consultaţiile şi urgenţele care sunt inerente în cabinet (...). Pacienţii primesc reţetele, dar nu le primesc compensat”, explică medicul.

Cât câştigă un cabinet de medicină de familie? „În acest moment, un cabinet mediu, cu o listă medie de medicină de familie câştigă o factură de aproximativ opt-nouă mii de lei pe lună. Din aceşti bani, el trebuie să întreţină un întreg cabinet, adică salariul asistentului, toate utilităţile cabinetului, chiria, redevenţa, taxele pentru salariu, salariul net al asistentului sau al altor angajaţi, pentru că sunt medici care au moştenit doi-trei salariaţi, nu poţi să-i dai afară, pentru că nu mai poţi să lucrezi cu ei deocamdată. Şi pe lângă toate acestea, noi ar trebui să mai facem şi investiţii în cabinete. Restul, după ce se dau la o parte toate cheltuielile, reprezintă venitul nostru brut, la care se aplică taxe şi impozite”, spune Sandra Alexiu.

Sandra Alexiu, despre medicii de familie