Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum decurge testarea psihologică a poliţiştilor?

Statut politist nemultumiri abuz.jpg

Sindicaliştii, nemulţumiţi de modificarea Statutului poliţistului (Sursa foto: Facebook/Poliţia Română)
Sindicaliştii, nemulţumiţi de modificarea Statutului poliţistului (Sursa foto: Facebook/Poliţia Română)

Modul în care se realizează testarea psihologică a poliţiştilor trebuie schimbat. O spune la RFI preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, care comentează scandalul legat de agentul suspectat de pedofilie.

Ministrul Carmen Dan cere asumarea responsabilităţii, după ce s-a aflat că bărbatul care a agresat sexual doi copii într-un bloc din Drumul Taberei trecuse testul psihologic.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, povesteşte cum decurge în prezent evaluarea psihologică a agenţilor de Poliţie: ”Testarea psihologică trebuie să se dea în alt mod, nu cum se obişnuieşte acum. Psihologul trebuie să fie faţă în faţă cu clientul, cu pacientul, nu aşa cum se întâmplă acum, să se adune 100 de poliţişti într-o sală, să se dea nişte formulare şi ei să bifeze cu X. Ăla nu e test psihologic. Trebuie să fie aproape de psiholog, trebuie să discute cu el, psihologul să vadă limbajul trupului, să-l întrebe: băi, băiete, ai ceva pe creier, în creier, ai o problemă, cu ce te confrunţi? Şi aşa mai departe”.

Liderul sindical precizează că ”nu există decât un singur psiholog, care merge, împrăştie hârtiile, poliţiştii bifează, după care la revedere, drum bun! E angajatul Ministerului şi e poliţist. Psihologul nu trebuie să fie decât psiholog, atât şi să nu fie subordonat la sistemul ăsta, care funcţionează prost”.

Iulian Surugiu spune că poliţistul suspectat de pedofilie a făcut acelaşi test psihologic pe care l-au făcut şi ceilalţi agenţi: ”El a făcut testul în 2014, am înţeles şi l-a făcut la grămadă, l-a făcut cu turma”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Iulian Surugiu, despre testarea psihologică a poliţiştilor