Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UNPIR: Legea insolvenței persoanelor fizice va trebui reanalizată

insolventa.jpg

Image source: 
Gazeta de Cluj

După trei amânări, legea insolvenței persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Specialiștii spun, însă, că legea e aproape imposibil de aplicat, vina fiind a autorităților care nu au pregătit suficient terenul pentru acest act normativ esențial pentru persoanee de bună credință care nu își mai pot achita datoriile.

Legea insolvenței persoanelor fizice menită să îi protejeze pe cei care nu își mai pot achita datoriile a intrat teoretic în vigoare la 1 ianuarie. Ea este, însă, aproape imposibil de aplicat din cauza lipsei unei metodologii clare și a personalului specializat.

În acest condiții, cel mai probabil, ”nu ne vom confrunta cu un val de persoane care să apeleze la prevederile acestei legi”, declară, la RFI, Stan Târnoveanu, vicepreședintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare.

El spune totuși că, în ciuda neajunsurilor, legea este necesară. Ea va trebui, însă, îmbunătățită serios după un an sau doi: ”Beneficiarii acestor prevederi legale sunt persoanele fizice supraîndatorate, cei care au datorii mai mari decât 15 salarii minime și mai vechi decât 90 de zile. Înțeleg că mai sunt probleme de logistică. După părerea mea, nu va fi o avalanșă de cereri, așa cum se estima la început pentru că această lege vine cu posibilitatea ștergerii datoriilor, dar și cu anumite limitări. (n.r. Cel care apelează la lege) nu va mai avea drept de dispoziție asupra bunurilor urmăribile. Va fi sub controlul celui care se va ocupa de procedura insolvenței. Cu certitudine, într-un an, maximum doi, această lege va trebui reanalizată pentru a deveni mult mai funcțională”.

Ascultă:137