Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliștii Reuters arestați în Myanmar, puși sub acuzare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Doi jurnaliști ai agenției Reuters, arestați în luna decembrie în Myanmar, au fost puși sub acuzare. Reporterii sunt cercetați pentru că ar fi încălcat o lege referitoare la secretele de stat și riscă până la 14 ani de închisoare, în pofida numeroaselor apeluri internaționale pentru eliberarea lor.

Wa Lone, 31 de ani și Kyaw Soe Oo, 27 de ani au fost puși sub acuzare la Tribunalul din orașul Yangon, în pofida apelurilor internaționale pentru eliberarea lor. Cei doi sunt așadar acuzați că au încălcat legea referitoare la secretele de stat, un act normativ care pedepsește persoanele care obțin, înregistrează sau publică documente și informații oficiale ce ar putea folosi unui inamic. Jurnaliștii Reuters riscă, potrivit France Presse, până la 14 ani de închisoare. Cauțiunea lor a fost respinsă. 

Jurnaliștii care au relatat de la Tribunal au purtat veșminte negre, în semn de protest și au afișat mesajul „Presa nu este o infracţiune”. Reprezentanții Reuters susțin că decizia istanței e un atac nejustificat la libertatea presei, o poziție similară cu cea a unor organizații neguvernamentale precum Amnesty International sau Human Rights Watch. În acest caz s-au implicat și Uniunea Europeană și Statele Unite.  

Wa Lone și Kyaw Soe Oo, au fost arestaţi după ce s-au întâlnit și ulterior obținut documente clasificate  de la oficiali din poliție. Cei doi au scris despre acțiunile militare asupra musulmanilor Rohingya. .  

Jurnaliștii Reuters vor reveni în fața instanței pe 23 ianuarie.