Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariile profesorilor: Ministrul Pop nu crede că băncile îi vor sancționa pe dascălii care întârzie cu plata ratelor

liviu_pop.png

Sursa imaginii: 
Sursă foto/ Facebook - Liviu Pop

Cadrele didactice ar urma să primească din acest an salariile pe data de 14 a fiecărei luni, anunță MInisterul Educației. Până acum dascălii primeau lefurile între 5 și 15 ale lunii, în funcție de primărie. Sindicatele l-au criticat pe ministrul Liviu Pop și au declarat că abia pe 5 ianuarie s-a aflat de schimbarea datei de salariu, iar dascălii riscă să aibă probleme cu plata ratelor. Liviu Pop e de părere însă la RFI că băncile vor înțelege situația și nu vor aplica penalități prin întârzierea plății ratelor.

Ministrul Educației vine cu precizări în cazul salariilor încasate de profesori.

Liviu Pop afirmă la RFI că profesorii ar urma să primească lefurile de acum încolo în data de 14 a fiecărei luni. Până acum, cadrele didactice încasau salariile între 5 și 15 ale lunii, în funcție de ziua stabilită de fiecare primărie.

Începând cu 2018, lefurile vor fi plătite de Ministerul Educației.

Sindicatele susțin că abia pe 5 ianuarie s-a aflat de schimbarea datei de salariu, iar dascălii riscă să aibă probleme cu plata ratelor.

Ministrul Liviu Pop crede însă că băncile vor înțelege situația și nu vor aplica penalități prin întârzierea plății ratelor cu două-trei zile.

”De anul acesta, salariile sunt gestionate de către Ministerul Educației prin Inspectoratele Școlare, direct în contul unităților școlare. MEN are dată de salarii 14 ale fiecărei luni pentru plata salariului pentru luna precedentă. De aceea eu am făcut această precizare, pentru că ziua de 14 fiind zi de duminică, ne dorim ca-n toate unitățile școlare în data de 12 să se ia salariile. Am înțeles că totuși există un județ în care doar în ziua 15 (15 ianuarie n.r.) se vor lua salariile, din motive întemeiate. (...) Nu vor mai fi acele întârzieri pe care, din păcate le-am avut în sistemul de învățământ, când, din orgolii ale consiliilor locale, nu aprobau bugetul (...) Sindicatele știau de această modificare încă de anul trecut. Eu cred că și la nivelul instituțiilor bancare există înțelegere și nu se vor aplica sancțiuni la aceste contracte de credite prin întârzierea cu două sau trei zile a plății ratelor la aceste instituții bancare”, a declarat Liviu Pop. 
Interviul integral cu ministrul Educației, Liviu Pop