Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Buhuceanu, ACCEPT: Cazul Coman-Hamilton. Decizia CJUE nu obligă la nimic statul român

florin.jpg

 Florin Buhuceanu, Asociatia Accept: Cazul Coman-Hamilton. Decizia CUEJ nu obliga la nimic statul roman
Florin Buhuceanu, Asociatia Accept: Cazul Coman-Hamilton. Decizia CUEJ nu obliga la nimic statul roman

Statul român ar fi trebuit să permită familiei gay Coman-Hamilton să se stabilească în România ca soți, pentru ca noțiunea de "soț" în cadrul directivei europene privind libera circulație include și soții de același sex. Este opinia avocatului General al Curții Europene de Justiție, exprimată joi. Decizia finală a judecătorilor de la Luxemburg  este așteptată în primăvară.

În 2012, Adrian Coman și soțul său au solicitat autorităților române eliberarea documentelor necesare pentru a putea lucra și locui în România. Robert Hamilton, cetatean american, nu a primit insa drept de sedere in tara.  Motivul a fost că nu putea fi considerat drept „soț” al unui cetățean intr-un stat membru care nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex. 

Opinia formulata de avocatul general al Curtii Europene de justitie nu inseamna ca autoritatile romane ii vor recunoaste lui Robert Hamilton calitatea de sot al lui Adrian Coman.

Este ceea ce explica la RFI directorul organizatiei Accept, Florin Buhuceanu. Decizia deschide insa calea recunoasterii familiilor formate din persoane de acelasi sex, urmand ca Parlamentul sa ofere legislatia pe care o crede de cuviinta, completeaza reprezentantul asociatiei care apara drepturile comunitatii LGBT.

Florin Buhuceanu, director Asociatia Accept
666