Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iași: Dezbateri aprinse pe tema autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg.Mureş

Proiectul autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg.Mureş a stârnit discuții aprinse astăzi la Iaşi, la o dezbatere de profil la care au luat parte autorități locale, parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar şi un secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

La acţiunea organizată de Grupul de inițiativă civică a fost criticată intenţia Guvernului de a se concentra, în principal, pe traseul Iaşi - Bacău - Braşov.

Însă, din punctul de vedere al Executivului, exprimat de secretarul de stat, Cătălin Bălan, proiectul contestat nu înlocuiește planul pentru ruta Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, pentru care există deja posibilitatea de a accesa fonduri europene.

Rând pe rând, parlamentari de Iaşi, aleşi locali şi judeţeni, dar şi oameni de afaceri au reiterat sprijinul pentru realizarea autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a denunţat lipsa de mobilizare a autorităţilor centrale pe acest subiect.

De asemenea, parlamentari PNL, URS şi PMP de Iaşi au subliniat lipsa alocărilor bugetare pentru regiunea Moldovei, în detrimental altor zone.

Deputatul PMP Petru Movilă, iniţiator al unui demers legislativ de susţinere a autostrăzii Ungheni-Iaşi Târgu Mureş care a trecut deja de Senat, afirmă că problema finanţării A8 nu presupune costuri exagerate:

O altă serie de critici au fost formulate cu privire la intenţia guvernului de a prioritiza realizarea autostrăzii Iaşi-Bacău-Braşov, un anunţ lansat anul trecut de ministrul transporturilor Felix Stroe. Este vorba despre un proiect care face obiectul unui memorandum cu Uniunea Europeană prezentat la sfârşitul anului trecut de ministrul de resort, pentru care se caută soluţii de finanţare cu fonduri rambursabile, de la BERD, ce ar putea fi recuperaţi, ulterior, de la Comisia Europeană.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Cătălin Bălan, a precizat că deşi se discută despre finanțarea autostrăzii Iaşi-Bacău-Brasov,  proiectul traseului Ungheni-Iaşi-Târgu Mureș nu a fost abandonat.